Пак надяват маските на европейците

Пак надяват маските на европейците Снимка: https://pixabay.com/

Нова година - с маска: в Италия в навечерието на празниците властите ще върнат задължителното носене на маски по улиците

 Това е една от допълнителните мерки за ограничаване на нарастването на заболеваемостта в общество, където почти 90% от населението е напълно ваксинирано.

Роберто Сперанца, министър на здравеопазването на Италия, уточни: „Маските ще станат задължителни и на открито, обмисляме въвеждането на изискването за носене на маски FFP2 с по-добро ниво на защита. Предлагаме да се въведат такива маски на определени места – в междуградски и обществен транспорт, в кина, музеи, спортни събития на закрито и дори стадиони."

От понеделник Дания ще изисква от чужденците, които влизат в страната, да представят отрицателен тест за коронавирус, независимо от статуса на ваксинация. Училищата, театрите и местата за забавление са затворени, но властите вярват, че ваксинирането на по-голямата част от населението ще избегне пълно блокиране.

Високият процент на ваксиниране вероятно ще спаси и коледния сезон в Швеция. Това е въпреки бързото нарастване на броя на инфекциите. Лена Халенгрен, министър на здравеопазването на страната, поясни: "Ваксинираните хора могат да се насладят на Коледа с близките си по начина, по който обикновено. С нашите усилия да ваксинираме още повече и да дадем на всеки бустер доза, можем да се надяваме да очакваме по-светли времена."

В Румъния хиляди здравни работници стачкуват с искане за по-високи заплати. Страната преживя тежка вълна от covid, според експерти, не е далеч поредният скок на инфекциите. Румъния има един от най-ниските нива на ваксиниране в ЕС, като 40% от населението е ваксинирано там. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: