Мисли-вируси или за какво победителите никога не мислят

Мисли-вируси или за какво победителите никога не мислят Снимка: pixabay

Известно е, че нашите мисли определят емоциите, нашите действия зависят от емоциите, а действията определят резултата

По този начин, мислейки неефективно, никога не можем да постигнем желаните резултати. Грешният начин на мислене може да бъде предизвикан от няколко причини: неправилно възпитание, предишен житейски опит, хора, които ни заобикалят и дори медиите, от които получаваме информация.

Ето четири вида неправилно мислене, които няма да намерите при успешните хора.

Тип 1. "Вътрешен критик"

Това са мисли в главата ни, които постоянно ни напомнят за нашите неуспехи и ни пречат да продължим напред.

Критикът се опитва да ви внуши фалшиви постановки, че трябва да се стремите да бъдете перфектни и в никакъв случай не трябва да правите грешки. Да се накара вътрешният критик да замълчи, не означава отказ от желанието за усъвършенстване. Вместо вътрешен критик, трябва да култивирате гласа на вътрешен ментор, който да ви насърчава и мотивира.

Тип 2. "Развалена грамофонна плоча"

Много от нас обичат да повтарят едни и същи фрази хиляди пъти, постоянно критикуват себе си и живота си и се оплакват от провалите, които ги съпътстват. Това, че възпроизвеждането на „развалената плоча“ ще помогне по някакъв начин за решаване на проблеми, е илюзия! Оплакването никога няма да помогне за оправяне на ситуацията.

Тип 3. "Мъченик"

Животът ни се влияе значително от хората около нас, но в крайна сметка е необходимо да признаем, че ние сме единствените отговорни за всичко, което ни се случва. Много от нас отказват да го признаят. Това състояние се нарича „OНД-криза“ - от думите „Обвини някой друг“. Нека си представим, че всеки от нас носи тениска с надпис, описващ как се чувства човекът в момента. За хората, страдащи от „OНД-кризата“, на тениската ще трябва да напишем с големи букви: „ЖЕРТВА“. Обикновено те мислят по следния начин: „Не съм виновен за нищо“, „Не съм късметлия“, „Не съм достатъчно добър“, „Мога само да търпя“ и т.н.

Тип 4. "От мухата - слон"

Да се ​​разстройвате за глупости, да придавате значение на дреболии - ако непрекъснато им обръщате внимание, всички тези дребни неща могат да се превърнат в огромно кълбо от истински проблеми. Опитайте се да разглеждате нещата в перспектива и ще откриете, че на някои детайли дори не си струва да се обръща внимание.

Понякога и четирите грешни типа мислене могат да се обединят и да придобият двойна, тройна и дори четворна сила! Не забравяйте да помислите кой от тези видове е свойствен именно за вас. Колко често ви води  вътрешния критик? Къде се включва „грамофонната плоча“ по-често: у дома или на работа? Помислете за няколко скорошни житейски ситуации и ги анализирайте от гледна точка на вашето мислене.

По материали на Пол Макгий

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: