От днес е достъпен електронният сертификат за COVID ваксинация

От днес е достъпен електронният сертификат за COVID ваксинация Снимка: pixabay

Всеки български гражданин, на когото са поставени две дози от ваксината за COVID-19, ще получи своя електронен сертификат

Днес сертификатът беше представен от министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и от директора от „Информационно обслужване“ Ивайло Филипов.

Сертификатът е част от здравното досие. Всеки ваксиниран може да има достъп до сертификата си чрез електронен подпис, притежаван в момента от около 200 хиляди души. За тези, които нямат такъв, сертификатът може да бъде разпечатан от личния лекар от 1 февруари.

Здравните досиета са достъпни на сайта My.his.bg. В тях ще се събира информация за извършени прегледи на пациентите, решения на ТЕЛК, издадени направления, резултати от изследвания, кръводарявания, ваксини и др. В електронното досие няма да се нанасят данни със стара дата.

Достъпът на лекарите до електронното пациентско досие ще бъде денонощен за максимално улесняване на пациентите и медиците. Досието е достъпно и чрез мобилен телефон.
 

По отношение на сертификата за COVID ваксините министър Ангелов уточни, че са създадени няколко нива на сигурност. Сертификатът е снабден с QR код, чрез който се показва валидността му и на практика злоупотреба с него е невъзможна.

Националната здравна информационна система ще продължи да се надгражда и е предвидено в нея да се включват и протоколите за скъпоструващо лечение, посочи още министър Ангелов.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: