Защо носенето на еднократна маска няколко дни може да е опасно

Защо носенето на еднократна маска няколко дни може да е опасно Снимка: pixabay

"Въпреки че тези маски се наричат "еднократни", много хора ги носят в продължение на няколко дни. Това не е добра идея", пише германското издание Frankfurter Rundschau.

Такава маска  най-често е изградена от няколко слоя микровлакна, обикновено изработени от полипропилен, направен от непречистен петрол, обяснява изданието. 

"Старите маски се разпадат. Те може да отделят повече влакна, отколкото новите маски", разказа Роберт Ландзидел, заместник-председател на Обществото по токсикология (GT), пред агенция Deutsche Presse-Agentur. "Обикновено тези влакна не достигат до долните дихателни пътища, но може да „дразнят кожата, лигавиците и горните дихателни пътища“, обяснява Ландзидел.

За свое изследване учени от Университетската болница в Майнц са тествали 46 мъже и жени за симптоми на алергичен ринит, причинени от носенето на маски FFP. В разтвора, с който промивали носа им, били открити полипропиленови влакна, някои от които с дължина до няколко милиметра. В дихателните пътища, с помощта на подвижните власинки, отделените влакна и частици се транспортират със слуз към устата и след това се поглъщат, се казва в статията.

"Според нашата оценка, влакната, отделени от маските, не представляват опасност за здравето или тя е относително малка, а това, че маската намалява риска от зараза, е много по-значимо", казват в заключението си експертите от Дружеството по токсикология. Поглъщането на тези влакна също представлява малък риск. Необходимо е обаче да се обърне внимание на факта, че маските трябва да бъдат качествени, отбелязва изданието.

Маските, които нямат маркировка CE, са проблем. Изследователите от Майнц предполагат, че от някои FFP маски  може да се освободят повече полипропиленови влакна. Тези влакна може да се натрупат в носната лигавица и потенциално във всички дихателни пътища.

Количеството влакна, които поглъщаме от маските, може при определени обстоятелства да надвиши количеството влакна от текстил, на които сме изложени постоянно, например на работното място, когато трябва да носим защитни маски дълго време. Но засега още не са известни случаи, когато ежедневното носене на маски е довело до специални здравни проблеми", пише Frankfurter Rundschau.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: