България се присъедини към Агенцията за ядрена енергия към ОИСР

България се присъедини към Агенцията за ядрена енергия към ОИСР

Вече сме 34-ата страна, член на тази организация

България вече е равноправен член на Агенцията за ядрена енергия (АЯЕ) към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), съобщава БТА. Приемането на страната е много сериозна крачка напред към развитието на ядрената енергетика в страната ни. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на официалната церемония по случай присъединяването на България към АЯЕ на ОИСР, която се проведе онлайн. В рамките на церемонията приветствия по случай членството на България в АЯЕ направиха генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия и генералният директор на Агенцията Уилям Магууд. 

Според министър Петкова това е безспорно доказателство за нивото, на което се намира българската ядрена енергетика, прилагайки най-високите стандарти за сигурност и безопасност. По думите ѝ ядрената енергетиката има особено голямо значение, защото тя е основен гарант за нашата енергийна сигурност. Постигането на европейските цели за климатична неутралност до 2050 г. на ниво Европейски съюз за България са невъзможни без използването на ядрена енергия. 

„България е готова да даде своя принос и опит в областта на ядрената енергия", е заявила още Теменужка Петкова. 

След приемането на България в чакалнята на еврозоната, страната ни има също повод за празник, допълни премиерът Бойко Борисов, който също взе участие в онлайн церемонията. Той посочи, че България става 34-ата страна, член на тази организация. По думите му България показва отлични резултати и дава пример как се извеждат четири реактора от експлоатация и как се съхранява ядрено гориво. Борисов благодари за добрите думи и отличната оценка към страната ни за стриктно спазване на правилата за ядрената енергетика.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: