Борисов: България ще получи над 1,2 млн. допълнителни дози ваксини

Борисов: България ще получи над 1,2 млн. допълнителни дози ваксини

19 страни се съгласиха да помогнат на страната ни чрез механизъм за солидарност

През следващите 3 месеца България ще получи 1 259 728 дози ваксини на Pfizer/BioNTech допълнително. Това съобщи премиерът Бойко Борисов на официалната си страница в социалната мрежа Фейсбук. Страната ни беше предложена да бъде една от петте страни членки, които могат да получат общо 2,86 млн. дози „ваксини на солидарността". Предложението бе на португалското председателство. 

„Това ще стане възможно, след като 19 страни членки се съгласиха да помогнат чрез механизъм за солидарност на България, Хърватия, Естония, Латвия и Словакия", каза Борисов във видеообръщението си. 

„Вчера КОРЕПЕР потвърди решението, с което ще се разпределят допълнителни количества към страни, изпитващи затруднения заради неспазването на договорените с ЕС доставки от страна на компанията „АстраЗенека". Ваксините са част от ускорена доставка за второто тримесечие на 2021 г. в размер на 10 млн. дози, която бе договорена между ЕК и фирмата производител. Целта е в края на месец юни всички страни в ЕС да бъдат максимално близо до ваксинирането на 50% от своите граждани", уточни министър-председателят. 

Изключително сме благодарни на премиера на Португалия Антонио Коща и на португалското председателство на Съвета на ЕС за огромния труд, който положиха, и за постигнатия резултат. Благодарение на колегите от Европейския съвет, на председателя Шарл Мишел, както и на председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен приехме единен подход за преговори и договаряне на ваксини с фармацевтичните компании. Без него много държави щяха да бъдат поставени в сложна ситуация. Но ние показахме, че съединението прави силата. Само единен ЕС означава силен ЕС. Винаги съм казвал, че Европа и присъединяването към Европейския съюз е най-доброто, което се е случвало на България. Помогнахме си в труден момент и показахме силата на европейската солидарност", заяви още Борисов.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: