Литва се отказва от плащането на заплати в брой, за да пребори "сивия" бизнес

Литва се отказва от плащането на заплати в брой, за да пребори "сивия" бизнес Снимка: rual-travel.com

По този начин литовските власти се надяват да преодолеят сенчестия бизнес и да защитят интересите на работниците

Литва спира изплащането на заплати, дневни и командировъчни чрез пари в брой. Новите правила, влезли в сила от 1 януари 2022 г., са предвидени с изменения в Кодекса на труда на републиката. Както съобщава ТАСС, по този начин литовските власти се надяват да преодолеят сенчестия бизнес и да защитят интересите на работниците.

"Държавната инспекция по труда получава доста жалби във връзка с факта, че работниците се подписват за получаването на една сума, докато на практика им плащат по-малко пари“, съобщава ведомство в края на 2021 г., надявайки се, че новият ред ще помогне да се сложи край на злоупотребите. - „ Когато става въпрос за пари в брой, в такива случаи е трудно да се защитят правата на работниците, не е лесно да се докаже, че работодателят им е платил не всички пари“.

Междувременно експертите се опасяват, че преминаването към новите правила за изплащане на заплати няма да бъде лесно за селските райони и дори за малките градове, където няма достатъчно банкомати. В момента в 91 населени места в страната са инсталирани малко повече от хиляда банкомата, позволяващи да се теглят заплати от банковите карти.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: