КНСБ: Сивата икономика в България произвежда 23 милиарда лева

КНСБ: Сивата икономика в България произвежда 23 милиарда лева

Недеклариран труд има най-вече сред наемните работници.

Недекларираният труд е част от сивата икономика и гълта по 400 млн. лв. на година от бюджета на страната, а делът на сивата икономика е 23 млрд. лв. годишно, което прави 21%. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров при отбелязването на Европейската седмица срещу недекларирания труд и сивата заетост. 

В нашата страна недекларираният труд е 16%, което е сравнително нисък процент спрямо повечето страни членки на ЕС от Източна Европа, отбеляза Димитров. За сравнение, в Румъния недекларираниятэ труд е 29%, а в Полша - 38%.

Разпространението на недекларирания труд в България по данни на различните изследвания: 16-20% от населението са закупували недекларирани стоки и услуги, 5-10% са упражнявали недеклариран труд и 6-14% от наетите са получавали заплата в плик. Недекларираният труд в България се упражнява най-често в рамките на трудовото правоотношение, далеч по-малко като самостоятелна заетост“, каза той.

Строителството, селското стопанство, хотелиерството и ресторантьорството, леката промишленост и търговията са секторите с най-голям ръст нарушения. Недекларираният труд у нас е най-вече сред наемните работници - 97%, и съвсем малък процент сред самонаетите, отчетоха от КНСБ.

Според синдиката за справяне със сивия сектор и недекларирания труд ще помогнат мерки на държавата в посока опростяване на процедурите за бизнеса и различните административни стъпки. По думите на Димитров трябва да бъдат убедени и подпомогнати малките фирми, че е по-евтино да бъдат изрядни, отколкото да работят в сивия сектор.

Синдикатът настоява и за изработване на единен национален показател, който да мери по-устойчиво спазването на социално-осигурителните права, защото дори данните на Евростат са противоречиви.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: