Ново изследване установи, че затлъстяването може да причини загуба на зрение

Ново изследване установи, че затлъстяването може да причини загуба на зрение Снимка: retinabulgaria.bg

Изследване, проведено от канадски учени установи, че затлъстяването може да подложи имунната система на промени, което в крайна сметка да доведе до свързаната с напредването на възрастта макулна дегенерация

Това съобщава научното списание Science.

По-рано на учените беше известно, че имунната система в очите на хората, страдащи от старческа макулна дегенерация (СМД), е агресивна и неуправляема. Най-често имунните клетки са отговорни за поддържането на здравето на очите, но при контакт с патогени, представляващи вируси и различни бактерии, може да настъпи увреждане.

При това имунните клетки са способни да се активират в момент, когато организмът е подложен на въздействието на стресиращи фактори, например излишната мазнина при затлъстяване.Това прави наднорменото тегло тригер за развитието на СМД.

В новото изследване специалистите са използвали затлъстяването като модел за ускоряване и увеличаване на стресиращите фактори, които човешкият организъм изпитва през целия си живот. 

Учените са установили, че периодичното затлъстяване, както и анамнезата за затлъстяване, водят до постоянни изменения в ДНК архитектурата на имунните клетки, което ги прави податливи на образуването на вредоносни възпалителни молекули. 

Тази информация помага на учените по-задълбочено да разберат биологията на имунните клетки, които придизвикват СМД, което от своя стряня ще помогне за разработването на ефективни лекарства и план за лечение.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: