Открояващите се събития в света на роботиката през 2020 г.

Открояващите се събития в света на роботиката през 2020 г. Снимка: bglobal.bg

Какво впечатлява в света на роботиката през 2020 г.

Нови и интересни открития донесе 2020 година в сферата на роботиката. Какви бяха най-впечатляващите новости коментира пред Радио София Кристиян Михайлов, съосновател на Професионалната асоциация по роботика и автоматизация.

Първият компютърно генериран организъм Ксенобот бе създаден в Канада, като за основа бе използван жабешки ембрион. Той може да намери различни приложения - от насочването на лекарства в човешкия организъм, до почистване на океаните от микропластмаса.

                                                                                           Ксенобот. Източник: techcult.ru

Друга интересна новост е робот за химически синтез на американска компания, който се основава на облачно базиран софтуер, за да предскаже резултата от химически реакции, предложени от потребителите.

Медицинските роботи и роботите за дезинфекция изиграха важна роля в борбата срещу Covid-19, като Международната асоциация по роботика посочва, че продажбите на професионални обслужващи роботи са се увеличили с 32%.

В областта на изкуствения интелект впечатление направи американска компания, привлякла значителни капитали за изграждането на първата когнитивна AI платформа за индустриални роботи. Очакваният резултат е производство на по-стабилни роботи с повече нива на сигурност в реалния свят за индустрии от по-висок спектър, отбеляза Кристиян Михайлов. 

В България също има добри новини в областта на роботиката. Първият колаборативен робот бе пуснат в масово производство у нас, като изработването му се извършва при заявки от потребителите. Автоматизирана система за земеделие пък спечели наградата за Стартиращо иновативно предприятие.

Продължава тенденцията технологичните постижения от различни краища света да бъдат споделяни лесно и да стават достъпни за всички. Все по-бързо се намират нови решения, а най-добрият пример за това е създаването на mRNA ваксините, които се превръщат в спасителен пояс за нашето общество.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: