Кучета-роботи започнаха да контролират дистанцията между хората

Кучета-роботи започнаха да контролират дистанцията между хората Снимка: Gin Tay

Устройството на Boston Dynamics ще патрулира в парк Бишан Анг Мо Кио в Сингапур.
Властите в Сингапур, въпреки пандемията от коронавирус, позволяват на местните жители да ходят и да тичат в парковете, но при спазване на социална дистанция - хората трябва са един от друг на разстояние поне 1 метър. За да контролират това условие, те са решили да привлекат роботи.

От 8 май роботизираното куче Spot ще работи в тестов режим в един от парковете в Сингапур в продължение на две седмици и според резултатите от тестовете властите ще решат дали има необходимост от по-нататъшно използване на роботи в други паркове в страната, съобщава The Straits Times.

Роботът Spot за Сингапур е оборудван с подобрена система за ориентация в пространството, комплект от видеокамери, които  позволяват да се изчисли броят на хората, които се срещат по пътя на робота, както и система за оценка на разстоянието между хората.

Ако посетителите на парка нарушават социалното разстояние, „кучето” ще възпроизведе предварително записано аудиосъобщение с молба да не се приближават до други хора и напомняне да мият ръцете си.

Освен роботи, Boston Dynamics в Сингапур също така възнамеряват да използват и дронове за наблюдение на паркове и горски територии. Подобно на „кучетата“, дроновете ще се вдигат във въздуха в пиковите часове, когато се очаква максимален брой посетители в парковете.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: