Прогноза: Китай ще бъде най-голямата икономика в света през 2028 г.

Прогноза: Китай ще бъде най-голямата икономика в света през 2028 г.

Китай ще изпревари САЩ като най-голямата икономика в света преди края на десетилетието. Това се казва в доклад, цитиран от The Guardian и Bloomberg. Прогнозата се основава на по-добрите резултати на Китай по време на глобалната пандемия.  

Центърът за икономически и бизнес изследвания (CEBR) заяви, че не е очаквал стойността на китайската икономика, измерена в долари, да надвиши тази на САЩ половин десетилетие по-рано, отколкото се очакваше преди година. 

„От известно време всеобхватна тема в глобалната икономика беше икономическата война и войната с мека сила между САЩ и Китай. Пандемията от Covid-19 и съответните икономически последици със сигурност наклониха това съперничество в полза на Китай“, се казва в документа на Центъра за икономически и бизнес изследвания. 

„Голямата новина в тази прогноза е скоростта на растеж на китайската икономика. Ние очакваме да изпревари САЩ цели пет години по-рано, отколкото смятахме преди година. Други азиатски икономики също се изстрелват нагоре. Това е един урок за западните политици, които са се представили сравнително зле по време на пандемията – те трябва да обръщат много повече внимание на случващото се в Азия, вместо просто да се гледат един друг“, обтлеязва Дъглас Макуилямс, заместник-председател на CEBR. 

Очаква се Китай да постигне среден икономически растеж от 5,7% на година в периода 2021 - 2025 г., преди да отчете спад до 4,5% от 2026 г. до 2030 г. Докато САЩ вероятно ще отбележат силен постпандемичен възход през 2021 г., но растежът им ще се забави до 1,9% на година между 2022 г. и 2024 г. и до 1,6% сред това. Япония ще си остане третата най-голяма световна икономика, изразено в долари, до началото на 30-те години, когато ще бъде изместена от Индия, в резултат на което и Германия от четвърто място ще слезе на пето, се казва още в доклада. 

Делът на Китай в световния БВП се е увеличил от 3,6% през 2000 г. на 17,8% през 2019 г. и ще продължи да расте, заявяват от CEBR. Според доклада, той ще премине прага на глава от населението от 12 536 долара, за да стане държава с високи доходи до 2023 година. Въпреки това жизненият стандарт в Китай ще остане много по-нисък, отколкото в САЩ и западноевропейските страни, отбелязва от CERB. В САЩ средният доход на глава от населението е малко над 63 000 долара, докато във Великобритания е малко над 39 000 долара. 

CEBR отбелязва, че напускането на ЕС няма да попречи на Обединеното кралство да бъде една от най-добре представящите се икономики през следващите 15 години. 

В доклада се посочва още, че Китай ловко е управлявал пандемията чрез строги ограничителни мерки, които са били въведени още на ранен етап, докато на Запад пандемията е нанесла удар по дългосрочния растеж.  
 

Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: