64 общини са готови да предоставят жилища за медицински специалисти

64 общини са готови да предоставят жилища за медицински специалисти Снимка: pixabay

Това показва анкета на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ)

Програмата се разработва от здравното министерство, съвместно с Националното сдружение на общините в Република България и е насочена към обезпечаването на медицински кадри там, където липсват.

Общините предоставят за медици общо 112 жилища от общинския фонд. 40 от тях са заявили и готовност да поемат режийните разходи за настанените специалисти, съобщиха от НСОРБ.

В експресното допитване, проведено от НСОРБ, още 19 общини декларират, че могат да обезпечат настаняване в хотели или общежития.

Сред общините, които се включват в програмата са не само големите областни центрове като Бургас, Велико Търново, Русе, Ямбол, Видин, Пазарджик, Хасково, Смолян, Ловеч, Кърджали, Сливен и Добрич, но и средни и малки общини като Николаево, Тетевен, Антон, Летница, Долна баня, Исперих, Брацигово, Кубрат, Никопол, Баните Кнежа, Долни чифлик, Мадан, Каварна, Червен бряг, Ситово, Дулово, Трявна, Костенец, Етрополе, Чирпан, Попово, Павликени, Девин, Раднево и много други.

Готовност да подпомогнат инициативата на Министерството на здравеопазването за укрепване капацитета на болниците в страната са заявили не само общини, на чиято територия има държавни или общински болници, но и такива, които не разполагат с лечебни заведения. Техните жители ползват здравни услуги на територията на други общини и това е сериозно основание за проява на солидарност в сегашната трудна ситуация.

Освен общински жилища за лекари и медицински специалисти програмата ще осигури и допълнително финансиране за заплати. Здравното министерство и НСОРБ предстои да уточнят конкретните параметри на механизма, който ще гарантира здравеопазването във всяка точка на страната в условията на пандемия.

През 2021 г. бюджетът, с който здравното министерство ще подпомогне лечебни заведения в отдалечени и труднодостъпни райони ще бъде 45 млн. лв.  Средствата ще бъдат разпределени между 75 болници в страната.

Предстои промяна и в наредбата за специализациите, която предвижда възможност те да се провеждат и в общинските и някои от областните болници.

НСОРБ е изпратило на министъра на здравеопазването конкретната информация по общини с данни за ведомствени жилища, които могат да бъдат предоставени веднага за командировани съгласно Кодекса на труда лекари, медицински специалисти и доброволци от страната.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: