Актуална информация за епидемичната обстановка на 22 декември 2020 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 22 декември 2020 г. Снимка: pixabay

Обобщение на събитията от деня

У нас:

Правителството изрази готовност да подпомогне с ваксини страните от Западните Балкани и Източното партньорство, след като бъдат задоволени националните ни потребности. Министърът на здравеопазването на Република Северна Македония Венко Фелипче заяви, че страната му е изключително признателна на правителството на България за помощта в тези трудни времена. 

Здравният министър Костадин Ангелов заяви, че е готов да се ваксинира пръв, за да покаже, че вярва във ваксината и във ваксинирането, предаде БНР. Той обяви още, че първите COVID ваксини пристигат у нас на 25 и 26 декември, а български гражданин ще може да получи доза на 27 декември. Първоначалното количество, което ще бъде доставено в България, е около 10 хиляди броя ваксини.

 

Данните за България:

4304 са направените тестове за последното денонощие; 83 041 са активните случаи в момента; 523 души са хоспитализирани; 2908 са излекуваните пациенти; 156 са починали за последното денонощие.

 

По света:

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън и бъдещата първа дама Джил Байдън публично се ваксинираха днес срещу COVID-19, предадоха световните агенции. Те са избрали да им поставят продукта на Pfizer-BioNTech.

Медицинска сестра от американския щат Кънектикът пък стана първата ваксинирана с препарата на Moderna, предаде Франс прес. Нейното ваксиниране също бе извършено пред телевизионните камери.

Заразените с коронавирус в САЩ са вече над 18 милиона, съобщи университетът „Джонс Хопкинс". В същото време Бразилия регистрира 25 019 случая на заразяване с коронавирус само за последното денонощие, според ТАСС, която се позовава на бразилското здравно министерство.

Мексико Сити влезе в червена зона за COVID-19, като властите съобщават, че това е най-лошият момент от началото на пандемията, и то точно преди Коледа. Всички магазини, продаващи „несъществени” стоки, са затворени до 10 януари.

Германия не само забрани пътническите полети от Обединеното кралство, но стигна и по-далеч, като наложи забрана и на железопътния, автобусния и морския транспорт, съобщи федералният министър на здравеопазването Йенс Шпан, цитиран от Асошиейтед прес.

Тайван регистрира първи случай на местно предаване на COVID-19 от април насам, предаде АFP.

На Антарктида също бяха открити заразени, съобщи БТА. Те са били служители на чилийската база в западната част на континента. Трийсет и шест носители са установени при тестването и всички те са евакуирани в Чили, където са поставени под карантина.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: