Осигурени са над 776 млн. лв. за поддръжката и изграждането на нови пътища в страната

Осигурени са над 776 млн. лв. за поддръжката и изграждането на нови пътища в страната Снимка: wikipedia.org

Държавата осигурява средства в началото на годината, за да не се губи темпо на строителството и големите и важни инфраструктурни обекти да бъдат завършени,

Министерският съвет осигури малко над 776 млн. лв. за поддръжката и изграждането на нови пътища в България. Новината съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков след днешното заседание на правителството.

За зимното почистване за месеците януари и февруари са осигурени почти 158 млн. лв., плюс още около 150 млн. лв. за големите и важни инфраструктурни обекти в страната“, съобщи още министърът.

Осигурени са средства и за вече завършеното строителство и въведения в експлоатация участък от автомагистрала „Хемус“ между Белокопитово и Буховци. 

Осигурени са пари за един от лотовете на пътя Видин – Ботевград. Там се очаква в рамките на 3 месеца да бъде въведен в експлоатация и да бъде пуснат участък от около 7 километра. 

С част от сумата ще се финансира укрепването на свлачище при тунел „Железница“ на магистрала „Струма“, като целта е движението в участъка да бъде пуснато в посока от Гърция към София до 3 месеца. Част от средствата са за строителни работи на участъка Калотина – Драгоман на магистрала „Европа“, който предстои да бъде пуснат в експлоатация.

"Държавата осигурява средства в началото на годината, за да не се губи темпо на строителството и тези инфраструктурни обекти да бъдат завършени", подчерта Иван Шишков.

Министърът обясни, че с 438 млн. лв. ще бъдат платени задължения за ремонти на пътища, възлагани в периода 2020 –  началото на 2021 година, за които не са били осигурени необходимите средства и това създаде напрежение между държавата и пътния сектор. 

Това ще бъде направено само за ремонтите, за които е установено, че са текущи, защото казусът с основните ремонти е останал за решаване в парламента.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: