Откъде Украйна ще вземе средства за отбрана през 2024 година

Откъде Украйна ще вземе средства за отбрана през 2024 година

"Икономическа правда": Целият пътен фонд на Украйна ще бъде насочен към отбраната на страната

Всички постъпления от държавния фонд за пътищата на Украйна през 2024 г. ще бъдат пренасочени към отбраната и сигурността на страната, съобщава украинското издание "Икономическа правда", позовавайки се на Министерството на финансите на страната.

"Всички средства от пътния фонд за следващата година ще бъдат пренасочени за нуждите на отбраната, което ще позволи да се мобилизират всички възможни вътрешни ресурси в тази посока", цитира изданието думите на министъра на финансите на Украйна Сергей Марченко.

Отбелязва се, че става дума за сума от 94,7 милиарда гривни (2,6 милиарда долара), която ще бъде формирана от акцизи от автомобили и горива, както и от други плащания, от които се финансира строителството и ремонта на пътища.

На свой ред членът на комисията на Върховната рада по въпросите на финансите, данъчната и митническата политика Нина Южанина отбеляза, че въпреки това пътната индустрия ще продължи да получава финансиране за сметка на подкрепата на международни партньори, средства от резервния фонд на държавния бюджет, както и средства, които не са изразходвани от фонда към 1 януари 2024 г. 

В същото време тя подчерта, че в изявлението на Министерството на финансите има един нюанс. Властите, чрез "пренасочване (а по същество изтегляне) в централния бюджет от местните бюджети на 93 милиарда гривни от военния данък върху доходите на физическите лица", просто са завоалирали тази сума.

По-рано на 8 ноември председателят на бюджетната комисия на украинския парламент Роксолана Пидлас съобщи, че Върховната рада е приела законопроект, който предлага да се пренасочи военният данък върху доходите на физическите лица от местните бюджети към бюджета на страната.

Според кмета на Киев Виталий Кличко, украинските власти не са се справили с финансирането на армията, а съответното решение "особено ще удари" по малките градове, където военният данък върху доходите на физическите лица съставлява значителна част от бюджета.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: