Водещ икономист предупреждава за десет години депресия и дълг

Водещ икономист предупреждава за десет години депресия и дълг Снимка: CNBC

Икономистът Нуриел Рубини предупреди за продължителен спад и бавно възстановяване от коронавируса.

Наричан още „д-р Гибел" (Dr. Doom) за мрачните си прогнози, професор Рубини каза, че има някои работни места, които просто няма да се върнат след тази криза. Дори ако тази година глобалната икономика се възстанови от въздействието на коронавируса, това ще бъде „анемично“. Той предупреди още за „безпрецедентна" рецесия.


Проф. Рубини предвижда финансовата криза през 2008 г. преди много други. „От началото на световната финансова криза минаха около три години, докато продукцията рязко спадне", каза той по програмата на BBC за Talking Asia от дома си в Ню Йорк. „Този път не отне три години, нито дори три месеца. За три седмици имаше свободно падане на всеки компонент."


Проф. Рубини каза също, че всяко възстановяване ще бъде във формата на това, което икономистите наричат „U“, или дори „нещо по-близко до L“ - това, което той нарича „по-голяма депресия.


U-образно възстановяване означава, че растежът ще спадне, а след това ще започне да се възвръща само след продължителен период на бавен или никакъв растеж. Възстановяването с форма на L е още по-драстично - пада рязко и остава там за продължителен период от време.


Това е заради броя работни места, загубени както в богати, така и в бедни страни в резултат на масирани блокировки за борба с вируса. „Тези работни места, които са изчезнали, ще се върнат само частично, с по-ниски заплати, без предимства, на непълно работно време - каза той. - Ще има още по-голяма несигурност за работните места и доходите и заплатите за средно работещия човек."


Предупреждението му идва, тъй като броят на случаите с коронавирус в световен мащаб достигна пет милиона, като много страни наблюдават втора вълна от инфекции и се борят да отворят отново своите икономики - ключов фактор за това дали икономическият растеж може да отскочи бързо.


Можете да отворите магазините, но въпросът е дали хората ще се върнат - казва той. - Повечето търговски центрове в Китай все още са празни. Немските магазини са отворени, но кой иска да ходи и пазарува?"


Развиващата се Азия обаче ще има по-добър растеж от „другите напреднали икономики". Ще има обаче по-голямо противопоставяне между САЩ и Китай и много азиатски страни ще бъдат принудени да избират между двете суперсили.


Всеки от тях ще каже на останалия свят: или сте с нас, или срещу нас - казва той. - Или използвате моите AI системи, моите 5G, моите технологии, моята роботика. Или използвате тази на моя съперник. Следователно ще има по-разделен свят."


Прозвището на Рубини „д-р Гибел" бе спечелено, след като той беше последователно отрицателен към перспективите на глобалната икономика - дори когато САЩ навлязоха в звездното десетилетие на възвръщаемостта на фондовите пазари.


На въпроса дали заемането на отрицателна позиция толкова дълго означава, че в един момент той почти сигурно ще бъде прав, той отговори, че предпочита името д-р Реалист пред д-р Гибел. „Когато всички казаха, че през 2015 г. Китай ще има тежко кацане, аз казах, че ще е неравномерно - каза той. - Всъщност бях по-оптимистичен, отколкото беше Уолстрийт. Хората, които казват, че съм счупен часовник, който е точен два пъти на ден, не са ме последвали."

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: