Вицепремиерът Николова: Пълен локдаун в курортите = 1 млрд. лв. загуби

Вицепремиерът Николова: Пълен локдаун в курортите = 1 млрд. лв. загуби Снимка: Министерство на тyризма

Изчисленията на експертите сочат, че при пълно затваряне на зимните курорти в България загубите ще достигнат около 1 млрд. лв.

Българските курорти спазват безупречно всички противоепидемични мерки и това показаха проверките, заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по NOVA. „С моя заповед бяха издадени указания, които бяха заимствани от най-добрите ски дестинации. Не считам, че някой от бранша би си позволил риск или грешка, които могат да ударят целия сектор”, подчерта министърът. Изявлението й бе по повод мерките в туристическия сектор и призива на германския канцлер Ангела Меркел всички ски курорти в ЕС да бъдат затворени най-малкото до месец януари.

Вицепремиерът бе категорична, че въведените от правителството мерки са навременни. Целта е да се намери баланс между това да се запази здравето на хората и икономиката да продължи да работи. 

Министър Николова отчете близо 40% спад в резервациите за предстоящия зимен сезон. В момента, по думите й, рекламната кампания на нашите курорти е сериозно засилена в балканските страни, откъдето очакваме основната част от туристите. Границите ни трябва да останат отворени, като единственото изключение да бъде PCR тестът, добави още вицепремиерът. 

Министър Николова изрази надежда, че туристическият сектор ще бъде гъвкав по отношение на възможността да кандидатства по новите икономически мерки и допълни, че към момента за туризъм и ресторантьорство е осигурена помощ за над 23 млн. лв. 

Вицепремиерът напомни, че е поискала с писмо до Министерството на здравеопазването да се разреши ресторантите в хотелите да работят за техните гости, каквото бе и настояването на Haциoнaлния бopд пo тypизъм. Към настоящия момент все още нямаме отговор оттам, поясни тя. За момента хотелите имат разрешение единствено да предоставят румсървис по стаите. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: