Министър Николова се среща с новата туристическа конфедерация

Министър Николова се среща с новата туристическа конфедерация Снимка: pixabay

Марияна Николова, заместник министър-председател по икономическата и демографската политика и министър на туризма, ще се срещне в понеделник сутринта, на 30.11.2020 г., с представители на новоучредената Българска конфедерация на туристическия бизнес (БКТБ). Това стана ясно по време на пресконференцията по повод учредяването на БКТБ. 

„Радваме се, че министерството прие с адмирации новината за създаването на БКТБ и че министър Николова ще бъде така добра да ни срещне още в понеделник сутринта, за да съгласуваме съответните действия, особено сега, във втората вълна на локдауна на пандемията", заяви Мартин Захариев, зам.-председател на УС на Националния борд по туризъм.

Краткосрочната ни конкретна цел е да взаимодействаме с правителството в COVID-кризата, каза Захариев. 

„Ние ще бъдем и активен участник в предстоящата политическа кампания. Ще искаме да знаем тези, които ще се борят за нашите гласове, как смятат да управляват туризма", каза Захариев. 

„Ще подготвим подробен въпросник в различни категории, които касаят различните проявления на сектор туризъм: от споделена икономика, през места за настаняване", обясни той. Ще се поставят в центъра на обсъжданията категоризацията и създаването на Национална туристическа органиация.

Ще се поставят въпроси, свързани с проблемите на събитийния и конгресен туризъм, начина на функциониране и управлението на туристическите райони, добави заместник- председателят на УС на НБТ. 

„Въпреки че туристическите райони бяха създадени с устройствен акт в Закона за туризма, практически те не работят и са абсолютно неефективни."

„Нашите цели са и по-дългосрочни. Гледаме на това обединение (БКТБ - бел. ред.) с по-далечен хоризонт. Надяваме се, след парламентарните избори през 2021 г., да намерим достатъчно подкрепящи гласове, за да създадем Национална туристическа организация, от която България отдавна има нужда. Това е един модел, доказал своята виталност във всички европейски държави."

Захариев подчерта, че са направени „сериозни проучвания" в тази посока в шест държави в Европа, с нарочно проучване по европейски проект по Европейска програма „Добро управление". То е представено официално на 26.11.2020 г. като завършен документ.

„Имаме завършени текстове, цяла глава за Закона за туризма, която да бъде устройствена за бъдещата Национална туристическа организация. Поставяме си цели, които са реалистични и достатъчно амбициозни. Подобен вид консолидиране в крайно тежката ситуация, в която сме, е от голямо значение." 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: