80% загуби за българския туризъм през летния сезон

80% загуби за българския туризъм през летния сезон Снимка: semeistvo.rozali.com

Сравнението е спрямо предходните две години, отчитат от Националния борд по туризъм.

Българският туризъм ще реализира не по-малко от 80% загуби за летния сезон през тази година в сравнение с предходните две години. Това обяви пред БНР Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм.

 

Това означава 80% по-малко туристи, тъй като капацитетът на българската туристическа инфраструктури е за близо 10 млн. туристи годишно в активния сезон, особено през летния, поясни Карастоянова.

 

„Не би могло да бъде възможно българският туризъм да продължи да генерира 12% от брутния вътрешен продукт на страната, да внася във фиска на държавата над 7 млрд. евро годишно, ако не запълни пълния капацитет и не получи пълна подкрепа от държавата. Този фактор вече е незаобиколим“, заяви тя

 

От Борда ще работят за позиционирането на туристическия сектор в националния план и за възможността в следващите седем години туризмът, а и пряко от средствата анти-COVID за справяне с кризата, да получи дял от минимум 10%.

 

В предаването „12+4" Карастоянова обобщи, че между 300 000 – 400 000 българи са пътували за няколкото почивни дни около 22 септември. Приблизително 90 000 до 100 000 са избрали да почиват в Гърция, а около 300 000 българи са предпочели да пътуват във вътрешността на страната ни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: