Актуална информация за епидемичната обстановка на 27.11.2020 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 27.11.2020 г. Снимка: pixabay

По света:

Според Световната здравна организация (СЗО) броят на хората, заразени с коронавирусна инфекция в света, е над 60,07 милиона, от които над 1,41 милиона са починали.

Доставките на ваксини за коронавирус в САЩ вероятно ще започнат следващата седмица, заяви президентът Доналд Тръмп във видеовръзка с американски войски в чужбина. Според Тръмп работещите в спешните служби, медицинските работници и възрастните граждани ще бъдат първите, които ще получат ваксината.

Германският канцлер Ангела Меркел се надява да се споразумее с европейските държави да затворят всички курорти преди първите дни на януари. Франция и Италия вече подкрепиха това предложение.

Британските региони ще излязат от националната карантина през декември по различни начини. В Лондон магазините и кръчмите ще започнат да работят отново, макар и с известни ограничения, а публиката ще се върне в театрите и стадионите. В по-голямата част на Англия, включително Манчестър и Бирмингам, всякакви публични събития ще останат забранени, ресторантите ще могат да работят само за  доставки по домовете.

В Литва първият случай в страната на коронавирусна инфекция е открит във ферма за норки - 169 норки са умрели, анализите потвърждават, че животните са заразени с COVID-19. Един работник във фермата също е заразен с коронавирус.

Повече от 400 хиляди военнослужещи ще бъдат ваксинирани в Русия, а в руските региони ще се появи единен телефонен номер 122, чрез който гражданите ще могат да се свързват с лекари, без излишно чакане във връзка с коронавирусната зараза.

У нас:

Новите карантинни мерки влизат в сила от днес в 23,30 часа. 

Посолството на Великобритания информира властите ни, че българските граждани, пристигащи в страната, ще могат да се освобождават от задължителната 14-дневна карантина, ако след петия ден от самоизолацията си направят тест за Ковид-19 и представят отрицателен резултат, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР).

По отношение на очакваните ваксини, здравният министър Ангелов коментира, че министерството е готово с общите указания за тяхната доставка, съхранение и пр. Министърът отново подчерта, че поставянето на ваксина ще бъде безплатно и доброволно.

Домовете за възрастни хора ще приемат нови обитатели след PCR тест. PCR тестът трябва да е направен не по-рано от 48 часа преди постъпване в социалната услуга, въпреки че тя ще приема само спешни случаи. Ако човек не може да поеме цената на теста за своя сметка „или с помощта на близките си", то може да кандидатства за еднократна помощ от Агенцията за социална помощ. 

Центърът за градска мобилност (ЦГМ)  предлага да се намали работното време на обществения транспорт в София заради новите мерки, които влизат в сила от 23,30 часа на 27 ноември. Предложението е последните курсове на градските линии да са около 22 часа, а на извънградските да са около 22,30 часа, съобщиха от ЦГМ.

Вицепремиерът и министър на тyризма Марияна Николова е изпратила писмо до здравния министър с настояване хотелските ресторанти да продължат работа при строги мерки и необходимата дистанция.

В случай че в България бъдат затегнати ограниченията, свързани с пандемията от коронавирус, това може да заплаши с пълен колапс и масови фалити туристическия сектор на страната, обявиха от БАПМХ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: