Министерството на икономиката ще помогне на затворения бизнес

Министерството на икономиката ще помогне на затворения бизнес Снимка: pixabay.com

Министър Борисов: Търсихме баланс между строгостта на противоепидемичните мерки и свободата в икономиката.

Един от затворените сектори е „Ресторантьорство“, но секторът „Търговия“ остава отворен, без моловете. Това заяви икономическият министър Лъчезар Борисов в сутрешния блок на БНТ. 

Като министър на икономиката не исках да има затваряне в икономиката, но това ще бъде само за три седмици, до 21 декември. Тогава бизнесът отново ще работи, поехме този ангажимент. Трябва да се съобразим с епидемиологичната обстановка, да мислим за здравето на хората, да бъдем солидарни с лекарите. Мерките не са закъснели“, каза Борисов. 

На въпрос за компенсацията от 24 лв. за всеки ден от неплатен отпуск, той увери, че е добра мярка за административно затворените сектори. Тази мярка ще бъде много бързо изпълнена от МТСП. Осигурен е бюджет, тя може да започне да работи веднага и да докосне засегнатите браншове. 

Той подчерта, че мярката 60/40 за работодателите, които запазват своите работници, също продължава да работи. 

България има един от най-облекчените данъчни режими в Европа. Със средствата, с които разполагаме от бюджета и от европейските фондове, прилагаме максимума, който може да бъде приложен към бизнеса“, уточни икономическият министър. 

Той допълни още, че се пренасочват към засегнатите сектори около 156 млн. лв. от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, които са били предвидени за други две процедури. „Те ще бъдат отложени, а не затворени. Работим и по осигуряването на допълнителен ресурс от други оперативни програми. Ако се наложи, ще разчитаме и на бюджета“, допълни той. 

С бизнеса са провеждани разговори, че една добра мярка при такова административно затваряне е да се компенсират техни фиксирани разходи. „В момента водим разговори да облекчим една процедура, която да е още по-опростена. Да стъпи на база на процент от оборота. В рамките на следващите дни ще преценим какъв да бъде този процент“, заяви още Борисов. 

173 млн. лв. са изплатени до момента на 21 000 микро- и малки предприятия по ОПИК. Предстои преразглеждането и на останалите 6000 проекта, кандидатствали по програмата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: