Хотелиери заявиха, че има заплаха от масови фалити в бранша

Хотелиери заявиха, че има заплаха от масови фалити в бранша Снимка: pixabay

В случай че в България бъдат затегнати ограниченията, свързани с пандемията на коронавирус, това може да заплаши с пълен колапс и масови фалити в туристическия сектор на страната.

След като бъдат приложени, тези (ограничителни) мерки ще нанесат сериозен и в някои случаи фатален удар по много хотели, чийто бизнес едва е започнал да се  възстановява от извънредното положение, наложено на 13 март 2020 г., заявяват от Българска асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели (БАПМХ).

От  БАПМХ поясняват, че след като работата на хотелите бъде забранена, социалните разходи за такава забрана ще станат „изключително високи", тъй като служителите в тези хотели, останали без средства за препитание, „е малко вероятно да се съгласят с аргументите, че всичко това всъщност се прави за тяхно добро".

В същото време от асоциацията подчертават, че „след хотелите това ограничение ще засегне доставчиците на храни и напитки и като цяло ще доведе до „пълен срив на зимния туристически сезон, който вече е започнал“.

Освен това от асоциацията отбелязват, че според проучванията в хотелите не е открит нито един случай на коронавирусна зараза, и настояват дейностите на хотелите да не се ограничават заради пандемията, а ресторанти, СПА, фитнес и оздравителни центрове да не се затварят по същата причина.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: