Социалното министерство набира проекти за достъпна жилищна среда

Социалното министерство набира проекти за достъпна жилищна среда

Хората с увреждания могат да подават документите си за изграждане на рампи, подемни платформи, асансьори и за шофьорски курсове до 5 май 2021 г.

Министерството на труда и социалната политика стартира нова кампания за набиране на проекти, които ще се финансират по Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност. Крайният срок за подаване на документи е 5 май 2021 г.

От 10 000 до 100 000 лева е сумата, която се отпуска по програмата за проекти, свързани с изграждането на достъпна жилищна среда за хората с увреждания. Това включва изграждане на рампи, подемни платформи, асансьори. 

По този компонент могат да кандидатстват собственици на индивидуални жилищни сгради (къщи), които са с трайни увреждания и се придвижват с инвалидни колички или в чиито семейства има такива лица. Проектни предложения могат да подават и сдружения на собствениците на етажната собственост в многофамилни жилищни сгради (блокове), в които има хора с трайни увреждания, придвижващи се с инвалидни колички.

До 8000 лв. са средствата за проекти по компонент „Лична мобилност“. Помощта е за преустройство на лек автомобил за човек с трайни увреждания, като стойността на всяко предложение ще се определя въз основа на документи, съдържащи технически и финансови параметри за необходимото изменение на конструкцията на превозното средство.

Кандидатите, които към момента нямат придобита правоспособност за управление на МПС, през 2021 г. ще могат да получат и финансиране на курс за шофьорска книжка. Право да кандидатстват по този компонент имат хора с трайни увреждания на долни и/или горни крайници. Необходимо е и решение на органите на медицинската експертиза, че са физически годни да бъдат шофьори.  

Подробна информация за условията и документите за кандидатстване по двата компонента може да се намери в рубриката „Национална програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност“ на страницата на МТСП.

Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: