Франция „се разписа” могъщо в областта на изкуствения интелект

Франция „се разписа” могъщо в областта на изкуствения интелект Снимка: Еuronews

Днес френският президент Еманюел Макрон получи първото в света съобщение в профила си в Х/Twitter, изпратено от компютър, контролиран само от умствени и физиологични команди на подателя

Без необходимост от мозъчен имплант, а чрез неинвазивен интерфейс мозък-компютър, захранван от мултимодален генеративен изкуствен интелект (ИИ), технологията, създадена от марсилската компания Inclusive Brains, беше демонстрирана пред публиката на AI for Good („ИИ за добро”) - срещата на върха на ООН в Женева. 

Движейки леко главата си, демонстрантът контролираше курсора и компютърната мишка чрез помощта на малко устройство със слушалки. По този начин за няколко минути беше написано и изпратено съобщението с текст: „Здравей, ООН! Световна премиера, осъществена във Франция Fierté Française! cc Emmanuel Macron“, плюс емотикони и снимка.

Съоснователят на компанията и технически директор Пол Барбасте каза пред Euronews, че съобщението би могло да се генерира и изпрати по-бързо, ако изпращачът е бил сам и в спокойна среда, а не пред публика. Макрон отговори с публикация в X, поздравявайки първия туит в историята, написан и публикуван само с мисъл“.

Мнозина вече наричат Inclusive Brains „европейският Neuralink”, визирайки компанията на Илон Мъск, разработваща мозъчни импланти. Това потвърди пред Euronews и Оливие Улие, основателят и главен изпълнителен директор на френския стартъп: „Искаме ли да бъдем поне европейският Neuralink? Ние сме, но с положителен обрат“, подчерта той, предвид, че ръководената от него компания е с екип от само 4 души, но с „високи цели”. 

Приобщаването към обществения живот на хората с блокиращи увреждания е основна цел на Inclusive Brains „Ние искаме да използваме ИИ и невротехнологиите, за да подобрим възможностите на хората да поддържат физическото си и психическо здраве – и ако можем да го направим тук, в тази интензивна среда, значи и някои хора, които поради уврежданията си живеят в изолация, ще могат отлично да си служат с технологията от дома си”, обясни Оливие Улие.

Публикацията в X обаче не е единственото постижение на Inclusive Brains. Миналия месец в Марсилия 34-годишната Натали Лабрегер, засегната от физически и когнитивни увреждания, участва в щафета и успя да задържи олимпийския огън, благодарение на технологията на Inclusive Brains, която ѝ позволи да контролира с мисълта си екзоскелет. 

Ето и голямото преимущество на Inclusive Brain, както подчертава Оливие Улие: „Успяхме да направим невероятни неща с много малко пари и сме готови да разработим продукти, които биха били предизвикателство за OpenAI и техния ChatGPT“.

Новите играчи в областта на ИИ планират да потърсят финансиране по примера на Mistral AI – френската компания, разработваща и продаваща инструменти с ИИ, която беше създадена през ноември 2023 г., набирайки € 365 милиона. Само след два месеца, в края на 2023 г. , стойност ѝ вече се оценяваше на $ 2 милиарда.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: