През тази учебна година дистанционното обучение става възможно, независимо дали е обявена извънредна епидемична обстановка

През тази учебна година дистанционното обучение става възможно, независимо дали е обявена извънредна епидемична обстановка Снимка: Pixabay

Това реши парламентът с приемането на второ четене на промените в Закона за предучилищното и училищното образование.

През учебната 2020/2021 г. дистанционното обучение за повече от 30 учебни дни ще бъде възможно, ако поради здравословни причини присъствието на ученика в училище поставя в риск живота и здравето му или живота и здравето на човек, с който живее на един адрес. Същото ще бъде възможно и по избор на ученика и след разрешение на началника на регионалното управление на образованието. Дистанционно обучение до 30 учебни дни пък ще се разрешава със заповед от директора на училището.


Държавата ще компенсира разходите за отглеждане и обучение на децата, за които няма места в държавните и общинските детски градини. Тези текстове от промените в Закона за предучилищното и училищното образование влизат в сила от 1 януари 2021 г., реши още парламентът.


В срок до началото на учебната 2023/2024 г. общините трябва да създадат необходимите условия за осъществяване на задължителното предучилищно образование на децата на 4-годишна възраст, предаде БТА.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: