Нежността е новото оръжие за масова съпротива?

Нежността е новото оръжие за масова съпротива? Снимка: pixabay

В сегашната тревождна обстановка за много от нас нежността, изглежда, е необходимото лекарство.

 Психоаналитикът Мюриел Флис-Трев в интервю за Le Figaro казва, че тя дори съдържа способ „да постигнем мир пред лицето на жестоката реалност.

И е ключов инструмент за разбиране както с другите, така и със самите себе си.

В нашата епоха, напълно разстроена от карантина, физическа дистанция и безкрайно разтегнато време, възниква осъзнаване, че трябва да се борите със себе си, за да... започнете успешно деня си.

От една страна, ние се сблъскваме с насилие, с терористични актове, от друга - с вирус, всичко това всъщност ни връща към необходимостта от нежност, която е пряко свързана с всичко, което ни липсва, особено по отношение на докосване.

Преживяваме момент на голяма уязвимост, когато трябва да се върнем към себе си. Добродетел, която признава такава необходимост, е нежността, която също е и начин за разбиране на света.

Нежността е свързана по същество с обичта, с необходимостта да се докоснеш до себе си и другите“, счита Флис-Трев.

Нежността ни прави достъпни за другите. Тя говори за нас като за възможност за успокояване на друг човек. Обгръща, излъчва, събира ни с детските ни емоции.

В личната ни история това е споменът, че може да сме имали нежни отношения със собствените си родители.

Нежността се проявява в думите, които казваме на другите, в начина, по който слушаме, гледаме, обръщаме внимание. Например, когато някой ни каже: „Мога само да ти кажа нещо само на теб“, това означава, че ние знаем как да слушаме“, обяснява психоаналитикът.

В последно време се промениха много неща. Вече не можем да покажем привързаност по конкретен и познат начин.

Самият факт, че не сме в състояние да се докосваме или целуваме, е разочароващ и ни кара да предпочитаме други начини на взаимоотношения. Сега думите могат да заменят целувките.

Разпространяват се нежни думи като „скъпа моя, моето котенце“, които обикновено се използват в тесен кръг. Те почти заместват ласките. Някои от моите пациенти ми казват, че често използват ласкави думи, като „целувам те силно“, в края на разговор, въпреки че не са ги използвали преди това“, казва тя.

„Идеята за нежност често се приравнява към връзката между майката и детето, което е вярно, но не изключително. Има мъже, които са способни на голяма нежност. Нежността не е прерогатив на жените и не е синоним на крехкост или слабост. Тя е сила и форма на съпротива", казва експертът.

Нежността е качество, което е форма на съпротива срещу насилието от страна на реалността. Какво е добро за нас в момента? За да постигнете това, трябва да се борите да преодолеете мрачната среда, която ни сдържа и потиска. Това изисква ангажираност към нас самите.

Пред лицето на неопределеността, заплахата и времето, което, изглежда, няма граници, трябва да се включат няколко механизма и един от тях е нежността.

За да получим достъп до него, трябва да знаем как да инициираме малки ежедневни ритуали, да правим рутинни неща, да обновяваме пространството си, да преоткриваме работния си ден, спокойно да си правим планoвe и да си казваме, че утре ще бъде различен ден", обобщава Мюриел Флис- Трев.

Със съкращения: Le Figaro

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: