Белгийски състезателен гълъб бе продаден за 1,6 милиона евро

Белгийски състезателен гълъб бе продаден за 1,6 милиона евро Снимка: https://pixabay.com/

Двегодишен белгийски състезателен гълъб, наречен Ню Ким, беше продаден за рекордните 1,6 милиона евро (1,4 милиона британски лири) на търг, който приключи в неделя.

Офертите за гълъба достигат 1,32 млн. евро през изминалата седмица, надминавайки предишния рекорд от 1 252 000 евро. Той е бил поставен през март 2019 г. от друг белгийски гълъб, на име Армандо. След това цената скача драстично през последните 30 минути от наддаванията в неделя. 

„Тези рекордни цени са невероятни, защото този е женски. Армандо беше мъжки. Обикновено мъжките струват повече от женските, защото могат да създадат по-голямо потомство“, казва Николаас Гизелбрехт, главен изпълнителен директор на Pipa, онлайн аукционната къща, която провежда търга. Гизелбрехт разказва, че Ню Ким е само на две години и се състезава едва през 2018 г., спечелвайки титлата най-добра млада птица в Белгия, след което се оттегля. Наддаването започва от 200 евро на 2 ноември и достига до 1,31 млн. евро за по-малко от 90 минути. В неделя двама богати китайски колекционери се бориха помежду си за птицата. Кърт Ван де Вууър, чието семейство отглежда Ню Ким, споделя, че са в „тотален шок".

Силният интерес от страна на китайците към състезанията с гълъби на дълги разстояния повишава рязко цените, макар Белгия да се счита за люлката на този спорт. Гизелбрехт твърди, че в никоя друга страна не е имало толкова много ентусиасти, интересуващи се от гълъби. „Значи имате 20 000 гълъбовъди в много малка страна, които се състезават помежду си на много високо ниво. Това е като Шампионската лига“, казва той.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: