Копринената обувка на Мария-Антоанета на търг за 40 000 евро

Копринената обувка на Мария-Антоанета на търг за 40 000 евро Снимка: https://pixabay.com/, https://www.youtube.com/

Бяла копринена обувка, принадлежала на кралица Мария-Антоанета, беше продадена на търг в неделя за 43 750 евро

Сумата, за която е продадена бялата копринена обувка, е четири пъти по-голяма от очакваната. Аукционната къща Osenat е очаквала обувката да достигне цена между 8000 и 10 000 евро. 

Обувката попада при Мари-Емили Лешевин дьо Превоазен, близка приятелка на мадам Кампан, главната сервитьорка на кралицата, която умира през 1816 г. Оттогава семейството й я пази. Мария-Антоанета, която е австрийка, е обезглавена по време на въстанието през 1793 г., девет месеца след нейния съпруг Луи XVI, който е свален по време на революцията от 1789 г. 

Търгът се провежда във Версайския дворец, където кралицата - която е влязла в историята като символ на ексцесиите на френската монархия - и крал Луи XVI са изправени на съд, преди да бъдат екзекутирани през 1793 г. 

Името на Мария-Антоанета е изписано върху петата на обувката. Жан-Пиер Осенат от аукционната къща, която провежда търга, казва, че се смята, че я е носила редовно по време на ежедневните си дейности в двореца. 

„Този търг идва в момент, когато французите са изправени пред реална несигурност по отношение на своите ценности и много от тях се придържат към историята на Франция - казва Осенат. - Мария Антоанета е човек, който предизвиква интереса на целия свят.“

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: