Очертава се голямо движение на цените на биткойн

Очертава се голямо движение на цените на биткойн Снимка: unsplash.com

Биткойнът беше силно волатилен през последните седмици, но отвореният интерес на фючърсния пазар показва, че търговците трябва да се подготвят за голям ход.

Биткойнът (BTC) беше силно волатилен през последните седмици, като достигна над 16 000 долара за първи път от три години. Но отвореният интерес на фючърсния пазар показва, че голям скок на волатилност вероятно е много близо, пише Cointelegraph. 

 

Терминът „отворен интерес“ се отнася до общата сума на договорите, които са активно отворени на фючърсния пазар. Ако отвореният интерес е висок, това означава, че има голям брой търговци, залагащи на ценовото действие на биткойн. 

 

Биткойн фючърсите агрегират отворен интерес. Източник: Skew 


В момента, към 13 ноември, партньорът-основател на Bitazu Capital Мохит Сорут посочи, че отвореният интерес към фючърсите на биткойн е на върха на целия период от появата си. Това означава, че шансовете за повишена волатилност в близко бъдеще не трябва да изненадват. 

Сорут каза, че „ликвидационният фест“ не е започнал, позовавайки се на тенденцията на биткойн да се изправя пред каскадни ликвидации след големи движения на цените.  

По-високият отворен интерес може да предизвика голяма волатилност 
Биткойн фючърсните договори обикновено предлагат висок ливъридж до 125x. Търговците могат да получат достъп от 1x до 125x ливъридж в зависимост от платформата. 

Когато ливъриджът на дадена позиция е висок, това означава, че ликвидационната цена е по-близка до входната цена - като пример, ако търговец постави 20x биткойн дълго на 16 300 долара. С 20-кратен ливъридж търговецът може да търгува 200 000 долара с капитал на стойност 10 000 долара. 

Но високият ливъридж означава, че цената на ликвидацията е по-строга. В случай на 20-кратно дълго при 16 300 долара, ако BTC падне под 15 600 долара, позицията ще бъде ликвидирана. 

Ако дадена позиция бъде ликвидирана със стоп лос на място, търговията ще унищожи цялата позиция. Следователно, ако 10 000 долара (позиция 200 000 долара) на 20x бъде ликвидирана, тогава 10 000 долара ще бъдат загубени напълно. 

Когато настъпи голямо движение на цените и отвореният интерес на фючърсния пазар е висок, биткойн има тенденция да наблюдава огромни пикове на волатилност. 

Остава несигурно дали тази тенденция ще има положително или отрицателно въздействие върху краткосрочния ценови цикъл на биткойн. Ако дългите договори бъдат изцедени, тогава цената на BTC спада и ако кратките договори бъдат ликвидирани, тя се увеличава. 

При основните фючърсни борси средният процент на финансиране на биткойн е 0,01%. Това означава, че пазарът е относително балансиран и нито купувачите, нито продавачите преобладават пазара. 

Пазарът на опции също се нагрява 
Останалата част от пазара на деривати на биткойни също наблюдава нарастване на търговската активност и отворен интерес. 

Deribit, най-голямата борса за обмяна на опции за криптовалута, сподели диаграмата на Skew, показваща общия отворен интерес за опции за биткойн, който също достигна рекордно високо ниво през последните няколко дни. 
 

Обща стойност на BTC опции за отворен интерес. Източник: Skew 


Времето на покачването на отворения интерес е забележително, тъй като теоретично, лихвите по опции трябва да достигнат своя връх към края на месеца. 

Месечните договори за BTC опции изтичат на четвъртия петък на всеки месец и като такива, отворените лихви са склонни да скочат през последната седмица на всеки месец. 

Но, както съобщи Cointelegraph, данните показват, че биковете не са фазирани от предстоящото изтичане на опциите от 525 милиона долара. Докато BTC остава над 15 500 долара, изтичането на големите опции вероятно няма да има голямо влияние върху цената. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: