Биткойн вече е по-голям от PayPal, Coca-Cola, Netflix и Disney

Биткойн вече е по-голям от PayPal, Coca-Cola, Netflix и Disney Снимка: unsplash.com

Биткойн нарасна от 190 милиарда на около 280 милиарда през последните месеци, надминавайки някои големи компании, включително банки, по пазарна капитализация.

В началото на септември тази година пазарната капитализация на биткойн (BTC) се движеше на около 190 млрд. долара, когато цената на BTC се движеше около 10 000 долара. 

През последните два месеца обаче цената на биткойн нарасна на над 15 000 долара. С нея пазарната капитализация на биткойн нарасна от 190 млрд. долара на около 280 млрд. долара. Това сега прави биткойн по-ценен от повечето големи американски компании. 
 

Седмичната ценова графика на биткойн. Източник: TradingView.com 


Биткойн е еквивалентен на 18-ата най-голяма търговска компания в САЩ 
Ако оценката на биткойн се сравнява с публично регистрирани фирми в САЩ, тя ще съответства на 18-ата най-голяма фирма. 

17-ата по големина компания в САЩ е Home Depot с пазарна капитализация от 306 млрд. долара. Verizon изостава с оценка от 242 млрд. долара, оставяйки голяма разлика между тях. 

Тъй като пазарната капитализация на биткойн в момента е около 280 млрд. долара, тя е по-голяма от всички компании в САЩ извън топ 17. 

Компаниите, които биткойн надмина през последните месеци, включват някои големи имена като Netflix, PayPal, BofA, Coca-Cola, Salesforce и Disney. 
 

Водещи компании в САЩ по пазарна капитализация. Източник: Dogs of the Dow 


Биткойн все още изостава от трите най-големи финансови институции в САЩ по оценка, а именно Visa, Mastercard и JPMorgan. За да надмине и трите, криптовалутата ще трябва да достигне 23 000 долара или пазарна капитализация от 426 млрд. долара. 

Цената на BTC обаче трябва да достигне някъде около 120 000 долара, за да може биткойн да догони Apple, най-ценната компания в света с пазарна капитализация от 2 трилиона долара. 

Инвеститорите стават наясно с асиметричния потенциал на биткойн за възнаграждение 
Междувременно анализаторите очакват BTC да се покачи през 2020 г. и в началото на 2021 г. и да достигне нови рекорди. 

През 2017 г. биткойн достигна нов рекорд 15 месеца след падането на стойността му наполовина през 2016 г. BTC беше намален наполовина през май 2020 г., така че шансовете за нов връх в средата на 2021 г. остават високи въз основа на историческите цикли. 

В дългосрочен план инвеститорите и анализаторите на криптовалути казват, че възприемането на биткойн като траен запас от стойност би тласнало неговата оценка. 

Тайлър Рейнолдс, бивш възпитаник на Google и Morgan Stanley, заяви, че фиксираното предлагане на биткойни го прави убедителен хедж в сравнение с държавните разходи. Той написа: 

„Както в момента се оформя, следващият бик ще бъде воден от BTC със същия разказ, който първоначалните инвеститори разказват от 2011 г.: Твърдата граница на предлагането на биткойн го прави траен, тъй като правителствата обезценяват своите фиатни валути, за да подкрепят неограничените държавни разходи.“ 

Други известни инвеститори, като например милиардера мениджър на хедж фондове на Уолстрийт Пол Тудор Джоунс, нарекоха биткойн идеална игра за инфлация. 

Биткойн е особено привлекателен за институциите, тъй като може да действа като хедж в рамките на диверсифициран портфейл, но също така да предостави на инвеститорите излагане на асиметричния потенциал за възвръщане на риска на биткойн. 

Сравнително ниската пазарна капитализация на биткойн в сравнение с компании като Visa и сигурните активи като златото показват, че има значително място за по-нататъшен растеж през следващото десетилетие. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: