Биткойн вероятно ще се консолидира, преди да се покачи на $20K

Биткойн вероятно ще се консолидира, преди да се покачи на $20K Снимка: unsplash.com

След скорошното бързо рали пазарът на биткойн (BTC) вероятно ще си поеме дъх, преди да продължи своя възход към края на годината, казаха анализатори пред CoinDesk. 

„Криптовалутата може да се консолидира за кратък период, преди да премине нагоре около Коледа“, каза Крис Томас, ръководител на дигитални активи в Swissquote Bank. 

Всъщност по-нататъшните забележителни печалби изглеждат малко вероятни в краткосрочен план, тъй като увеличението с 60% на криптовалутата от 9800 на 15 900 долара през последните два месеца изглежда прекалено голямо, според техническите класации. Както 14-дневните, така и 14-седмичните индекси на относителната сила се движат доста над 70, което показва условия на свръхпокупка и възможности за консолидация или незначително отдръпване. 

Подобно на коментарите на Томас, Патрик Хойсер, старши търговец на криптовалути в базираната в Цюрих Crypto Broker AG, очаква биткойн да се консолидира в диапазона от 14 000 до 16 000 долара през следващите няколко седмици. Той обаче очаква паузата да позволи рали в алтернативни криптовалути, повечето от които изостават в биткойните през последните два месеца. 
 

Биткойн дневни и седмични класации
Източник: TradingView


Други предполагат, че биткойнът може да се насочи към повече от консолидация. „Биткойнът е свръхкупен, след като нарасна чрез критична съпротива на 14 000 долара, което предполага, че можем да видим период на корекция и консолидация“, каза Джоел Крюгер, валутен стратег в LMAX Digital. 

Исторически погледнато, биткойн е виждал множество спадове от над 20% на предишните бичи пазари. Този път обаче голямо усвояване изглежда вероятно, тъй като ликвидността от страна на продажбите сякаш пресъхна с увеличеното институционално участие и силните настроения на холдинга сред инвеститорите. 

Докато наблюдателите не са на едно мнение по въпроса дали цените ще се консолидират или ще отстъпят в краткосрочен план, изглежда има консенсус, че дългосрочните перспективи на биткойн са положителни, като някои предвиждат повторен тест на рекордно високите 20 000 долара до края на декември. 

„Очакваме краткосрочна волатилност, заедно с още по-мощни възходящи тенденции, почти достигане до 20 000 долара преди края на годината и, ако всичко върви добре, 50 000 до 80 000 долара до края на 2021 г.“, каза Джехан Чу, съосновател и управляващ партньор в търговска фирма, базирана в Хонконг, Kenetic Capital. Настроението на инвеститорите никога не е било по-добро, добави Чу. 

Томас на Swissquote също така очаква по-слаб долар и политическа несигурност в САЩ, които да засилят биткойн в дългосрочен план. 

Като се има предвид всичко това, биткойн вероятно ще запази общата си възходяща траектория. „Очаквам пазарът да се установи на над 20 000 долара през 2021 г. преди следващото голямо разширяване в диапазона от 30 000 до 40 000 долара", каза Крюгер. 

Възходящият импулс на биткойн спря, откакто стойността му достигна 15 971 долара на 6 ноември. Сега криптовалутата се търгува на около 15 665 долара, което представлява увеличение от 2,3% през деня, според индекса на цените на биткойн на CoinDesk. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: