Това е определящият момент за биткойн

Това е определящият момент за биткойн Снимка: pixabay.com

Повече от десетилетие биткойнът е огромен успех. Презирана от скептиците от самото си създаване, стойността на криптовалутата е увеличила стойността си от по-малко от 0,01 на близо 15 000 долара. По пътя биткойнът е претърпял огромни спадове, но досега винаги е намирал начин да се завърне по-силен. 

Сега нещата се нареждат за биткойн. Ако е имало време, когато премиерната криптовалута да оспорва и надмине рекордно високите си стойности отпреди три години, то е точно сега. Независимо дали вярвате в потенциала на крипто или смятате, че е мимолетна мода, това е определящият момент на биткойн - моментът, в който той ще покаже дали може да постигне мейнстрийм популярност или да си остане нишов клас актив. 

Аргументът за биткойн 
Основната предпоставка на биткойн е, че децентрализираната дигитална валута предлага предимства пред издадените от правителството фиатни пари за тези, които се стремят да запазят стойност. Собствениците на биткойн не трябва да се притесняват от действията на централните банки или регулаторите и тяхното потенциално въздействие върху стойността на криптовалутата в сравнение с други форми на пари. 

В резултат на това има тенденция  биткойнът да се представя най-добре, когато има съмнения относно способността на традиционната парична система да се справя с предизвикателни условия. За разлика от това, когато финансовата система изглежда силна, търсенето на биткойн често намалява. 

Може би никога не е имало повече фактори, благоприятстващи биткойн: 

- Резултатите от президентските избори в САЩ през 2020 г. все още не са известни. Преброяването на гласовете продължава и правните оспорвания на резултатите могат да създадат несигурност за следващите седмици. 
- Пандемията COVID-19 оказва безпрецедентен натиск върху световната икономика. Десетки милиони американци остават без работа, а дискусиите за по-нататъшни мерки за стимулиране на правителството срещат сериозни затруднения. 
- Централните банки по света прибягват до извънредни мерки за укрепване на финансовата система и осигуряване на известна мярка за стабилност. Мнозина обаче вярват, че има няколко допълнителни възможности централните банки да предприемат по-нататъшни действия, ако текущите мерки не успеят. 
- Още през май наградата, която биткойн миньорите получиха за работата си, беше намалена наполовина. Подобни събития често водят до последващо покачване на цените на биткойн. 
- Става все по-лесно да купувате биткойн и да го използвате при транзакции. Гигантът за електронни разплащания PayPal Holdings (NASDAQ: PYPL) стана най-новата компания, предлагаща търговия с биткойни, както и Ethereum, Bitcoin Cash и Litecoin. Тъй като известните компании увеличават приемането, биткойнът ще се превърне в по-често срещан начин за провеждане на транзакции. 

Ето защо не е изненадващо да се види, че биткойнът се движи нагоре. Само за последния месец цените на биткойните са се повишили от малко над 10 000 долара до малко под 15 000 долара. Има много призиви криптовалутата да се повиши още повече и да оспори рекордното си ниво от близо 20 000 долара през декември 2017 г. 

Очаквайте огромна променливост 
Една основателна критика към биткойн е, че пазарът на криптовалута е невероятно променлив. Дългосрочните инвеститори са получили страхотно възнаграждение, но е трябвало да издържат многобройни спадове в 90% от времето. Най-скорошният голям спад на биткойн беше по време на мечия пазар COVID-19, когато стойността му падна наполовина. 

Всъщност скептичните наблюдатели цитират неуспеха на биткойн през първите дни на глобалната пандемия като доказателство, че криптовалутата не служи на целта, на която нейните защитници твърдят, че служи. Вместо да осигури сигурно убежище в трудни времена, биткойн просто се държеше подобно на множество други инвестиционни активи. 

Сега е моментът да гледате биткойн 
Независимо от това, биткойнът има своя шанс точно сега да пробие. Тъй като все повече хора имат възможност да участват в друг голям ход за криптовалутите, инвеститорите ще видят от първа ръка дали биткойнът достига пълния си потенциал като жизнеспособна алтернатива на фиатната валута. 

Нарастващото приемане най-накрая може да изтласка биткойн така, че да бъде общоприет. Но ако този път биткойнът спадне, инвеститорите, на които криптовалутата разчита, може най-накрая да загубят вяра в него веднъж завинаги. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: