МОН: Училищата решават за онлайн обучението и носенето на маски в клас

МОН: Училищата решават за онлайн обучението и носенето на маски в клас Снимка: pixabay

Решението за задължително носене на маска в клас и за преминаване към онлайн обучение ще се взема на училищно, а не на национално ниво

Решението бе оставено в ръцете на училищните директори в зависимост от броя на заразените.

С новата си заповед министърът на образованието Красимир Вълчев упълномощи педагогическите съвети да могат да задължават учениците да носят маски и в класните стаи. Задължението по преценка на педагогическите съвети може да се отнася както за определен клас, така и за всички ученици. Според заповедта на министър Вълчев обаче е "наложително" носенето на маски за учениците от втория гимназиален етап (11. и 12. клас), защото при тях има смесване на различните паралелки в часовете по профилирана подготовка. Въпреки това дори и в този случай последната дума ще има самото училище.

В заповедта е разписано и че носенето на маски е необходимо и в класните стаи и другите учебни помещения (кабинети, физкултурни салони, лаборатории, работилници), ако се осъществяват дейности с ученици от различни класове и е невъзможно да се осигури дистанция от 1,5 м между учащите от различните паралелки. Вероятно това ще важи и при провеждането на олимпиади, състезания и други прояви.

По отношение на дистанционното обучение от МОН отново избраха локален подход. Това на практика означава, че директорите ще бъдат тези, които ще имат право да въвеждат дистанционна форма на обучение при голям брой отсъстващи ученици или при желание на родители и учители. Според директори обаче, вземането на тези важни решения е работа на Министерството на образованието. „Смятам, че отговорните решения трябва да се вземат от хора на отговорни позиции. Ние каквото успяхме да направим, го направихме”, коментира пред NOVA Венелина Николова, директор на 125 СУ „Проф Боян Пенев”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: