Министър Вълчев: Днес 44% от учениците ще са онлайн

Министър Вълчев: Днес 44% от учениците ще са онлайн Снимка: unsplash

Образователният министър Красимир Вълчев обяви тази сутрин в студиото на NOVA, че от днес вече 44% от учениците са преминали на обучение в електронна среда. За сравнение довчера са били 38-39%.

Министър Вълчев сподели, че по време на дискусиите през лятото е надделяло мнението, че образователният процес е неефективен, дори невъзможен с носенето на маски, особено за началните класове. В момента обаче се намираме в усложнена ситуация, с огромен натиск над болниците. Според думите на министъра „цялата година ще сме в режим на това да вземаме решение кое е по-малкото зло”, затова следващата седмица отново ще има обсъждане какво да се предприеме според обстановката. „Тази седмица казахме на училищата и учителите, че те могат да преценят дали децата да носят маски в час. Това може да го направи всеки един учител за неговия час”, допълни той. 


„Носенето на маски казахме да е над 4-ти клас. За малките е по-неподходящо, по-трудно. Има изследвания, публикувани в реномирани научни списания, които показват, че малките ученици са и по-малко преносители на вируса“, добави още министърът.

Красимир Вълчев припомни още веднъж съображенията, поради които не е издадена централна заповед за преминаване към дистанционно обучение – това са негативните последици като обездвижването и десоциализацията, както и нежелателният продължителен престой пред екраните. За да се избегнат тези вреди върху детското здраве, от МОН са препоръчали да се редуват периоди с присъствено и дистанционно обучение. Също така периодите на онлайн обучение да не надвишават 3 седмици.
По думите на министъра: „Колкото и да е изненадващо това число за всички, пред които го споменавам – в момента от 2400 училища имаме 1300 без нито един случай на коронавирус, нито на дете, нито на учител.” Като цяло това важи за по-малките и по-отдалечените общини, с по-малък процент ученици. Най-проблемни са големите градове и съответно в тях са взети най-рестриктивните решения.

По отношение на опасенията на учителите относно риска за здравето им, той каза: „Където има учителска психоза, директорите могат да решават за преминаване временно в електронна среда – дал съм общи насоки да не се задържат повече от 3 седмици учениците в електронна среда."

 

Министърът предположи още, че през януари и февруари, когато се очакват и грипните вируси, е възможно да се премине по-масово към обучение в електронна среда за учениците от всички класове.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: