Вълчев: Близо 40 000 деца няма да се включат в онлайн обучението

Вълчев: Близо 40 000 деца няма да се включат в онлайн обучението Снимка: кадър Нова телевизия

Между 35 000 и 40 000 деца няма да се включат ефективно в онлайн обучението. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев пред Нова телевизия. Като част от причините за това той изтъкна не са само липсата на устройства и интернет, но и липсата на отношение към образованието. „В Монтана вече има изчезнали устройства, които са били предоставени за онлайн обучение на децата,  ще ги търсят по заложните къщи.", допълни той. 

Над 10 % са децата, които не посещават редовно училище и без дистанционно обучение, каза още министърът. Учениците, които ще се обучават онлайн до 21 декември, са над 700 000. Към днешна дата са били доставени около 7000 устройства за електронно обучение, има обаче недостиг, призна Вълчев. 

Предвидено е да се доставят около 105 – 106 000 устройства – за ученици и за учители, като се очаква 10 000 от тях да дойдат следващата седмица. Образователният министър обеща, че до края на учебната година в системата ще има около 100 000 нови устройства. Всички тези устройства се дават срещу приемо-предавателен протокол, т.е. те не се предоставят за постоянно, подчерта той. 

Министър Вълчев съобщи още, че се обмисля удължаване на учебната година за малките класове. „Не можем да компенсираме човешките животи, но можем да компенсираме образователните трудности. Там, където има нужда, може да се удължи учебният процес. Като при малките класове, може да бъде с две седмици.“, каза той. 

„Тези, които сега учат и провеждат дистанционно обучение по седмично разписание, накрая тези две седмици ще им останат за проектни дейности или екскурзии. Тези, които сега правят проектни дейности ще учат през тези две седмици.”, обясни Вълчев, като допълни: „Не удължаваме учебния план, но и не губим време в момента за тези деца, които правят проектни дейности.”

На въпрос дали дистанционното обучение няма да стане основно за сметка на традиционното присъствено, Вълчев е категоричен – няма да стане така, с изключение на висшето образование: "Факт е, че днешните деца ще учат много повече от електронни носители.", посочи той.  

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: