COVID-19 "стопи" резервите на водещи световни застрахователи

COVID-19 "стопи" резервите на водещи световни застрахователи Снимка: pixabay

Делът от пазара, собственост на застрахователите на специални рискове се е увеличил повече от два пъти

Общата пазарна капитализация на глобалния застрахователен пазар остава стабилна, достигайки 20-годишен максимум от $694,3 млрд. (+0,5%).

 

Това се посочва в доклад на AmWINS Group, който изследва състоянието на пазара по време на пандемията COVID-19, съобщава Forinsurer.

 

Въпреки това, ръстът на цените продължава да се ускорява - с 13,3% през второто тримесечие, в сравнение с 12% през миналата година.

 

COVID-19 доведе до несигурност по отношение застрахователните обезщетения, съдебните дела и възможността за приемане на ново законодателство, се казва в резултатите от изследването.

 

Прогноза

 

Според някои оценки загубите на застрахователите от пандемията в края на последните 9 месеца на годината ще съставляват от 40 до 80 милиарда долара. Освен това на пазара ще влияят негативно ниските тарифи, намаляването на обема на презастраховане, увеличаването на загубите, социалната инфлация и исторически ниските лихвени проценти.

 

Изследването на на Standard and poor установи, че влиянието на COVID-19 (както инвестиционните, така и застрахованите загуби) е "стопило" резервите на 20 водещи презастрахователни компании от около 32 милиарда долара  на 14 милиарда долара.

 

Укрепването на пазара ще трябва да продължи минимум две години, за да може да се възстанови секторът и да се компенсират загубите от предходната година и потенциалното негативно въздействие на COVID-19.

 

Вече са изчислени загубите

 

Поради епидемията от коронавируса застрахователните компании в Обединеното кралство ще изплатят на туристи най-малко 275 милиона паунда (около 340 милиона долара).

 

През март 2020 г. в Лондон прекратиха продажбата на туристически застраховки на нови клиенти.

 

На 15 септември 2020 г. Lloyd's of London потвърди прогнозата си относно оценката на загубите на застрахователната индустрия поради пандемията от COVID-19 на $107 млрд.

 

На 24 септември 2020 г. Върховният съд на Лондон изясни ситуацията с покриването от застрахователите на риска от пандемия.

 

На 5 октомври 2020 г. коронавирусът бе признат за основен застрахователен риск за 2020 г.

 

Към 28 октомври 2020 г. загубите на застрахователите от COVID-19 надхвърлиха 23 милиарда долара.

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: