Банката на Англия ще представи нови банкноти с портрета на Чарлз ІІІ до края на годината

Банката на Англия ще представи нови банкноти с портрета на Чарлз ІІІ до края на годината Снимка: РИА Новости

Банката на Англия ще представи изображения на банкноти от лири стерлинги с портрета на Чарлз ІІІ до края на 2022 г.

Банката на Англия ще представи изображенията на банкноти от лири стерлинги с портрета на новия крал на Великобритания Чарлз ІІІ до края на 2022 г. като се очаква те да влязат в обращение през 2024 г., се казва в изявление на банката.

По-рано през септември вестник Guardian съобщи, че процесът на замяна на банкнотите, на които е изобразена покойната кралица Елизабет ІІ, може да отнеме най-малко две години.

"Банката на Англия ще представи изображения на обновените банкноти с портрета на Негово Величество крал Чарлз ІІІ до края на тази година. Очаква се банкнотите да влязат в обращение до средата на 2024 година. Портретът на Негово Величество ще се появи върху съществуващите вече дизайни на четирите полимерни банкноти (5, 10, 20 и 50 британски лири). Това ще бъде продължение на текущата полимерна серия и няма да се правят допълнителни промени в дизайна на банкнотите", се казва в изявление на уебсайта на банката на Англия.

Отбелязва се, че в съответствие с указанията на кралския двор, с цел да се сведат до минимум екологичните и финансовите последици от смяната на монарха, съществуващите запаси от банкноти, изобразяващи покойната кралица Елизабет ІІ, ще продължат да бъдат в обращение. Новите банкноти ще бъдат печатани единствено с цел замяна на износените и за да удовлетворят всяко увеличение на търсенето на банкноти.

Текущите банкноти с портрета на Елизабет ІІ ще останат законно платежно средство и ще бъдат изтегляни от обращение само в случай на износване или повреда, се казва в изявлението.                                                                                                                                

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: