50 млрд. в британски банкноти липсват - никой не знае защо

50 млрд. в британски банкноти липсват - никой не знае защо


Група британски законодатели заявиха в петък, че 50 милиарда британски лири в брой са „липсвали", призовавайки Банката на Англия да разследва. 


Парите са „скрити някъде, но от английската банка не знаят нито къде, нито кой или защо - и не изглежда да проявяват особено любопитство“, каза в изявление Мег Хилиър, председател на Комитета за обществени сметки на Камарата на общините.

„Трябва да са по-заинтересовани за липсващите 50 млрд. лири", добави тя. 


От Банката на Англия веднага отговориха на твърденията.

„Гражданите не трябва да обясняват на банката защо искат да пазят банкноти. Това значи, че банкнотите не липсват", заяви говорител на английската банка и добави, че централната банка ще продължи да отговаря на общественото търсене на банкноти. 


Въпреки повишаването на цифровите плащания, търсенето на пари в брой се е увеличило в повечето напреднали икономики след световната финансова криза, според доклад на Банката за международни разплащания за 2018 г. 

Това отчасти се дължи на по-ниските лихвени проценти, които намаляват възвръщаемостта на спестяванията, държани в банките, твърди се още в доклада.


„Виждаме, че хората се запасяват с пари в брой, а не ги ползват толкова за покупки“, заяви Сара Джон, главният касиер на Банката на Англия, пред Комитета за обществени сметки през октомври. 

Притесненията относно силите на финансовите институции след кризата от 2008 г. също допринесоха за това, добави тя. 


Докато е имало рязък спад в търсенето на банкноти и монети по време на карантината и изолацията, интересът се е възстановил, като хората в резултат на пандемията са започнали да складират още повече пари в домовете си.


Броят на банкнотите в обращение във Великобритания достигна рекордните 4,4 милиарда през юли, на обща стойност 76,5 млрд. британски лири (103 млрд. долара), според доклад от септември от Националната сметна палата (NAO), който следи държавните разходи. 

Това се сравнява с 1,5 млрд. банкноти на стойност около 24 млрд. британски лири (32,3 млрд. долара) през 2000 г. 


Количеството разплащания в брой е намаляло. Това е тенденция, която вероятно ще се разпространи поради пандемията. 


Банката на Англия изчислява, че между 20% и 24% от стойността на банкнотите в обращение се използват за касови операции, като още 5% се държат от домакинствата в Обединеното кралство като спестявания. 


„Малко се знае за остатъка на стойност около 50 млрд. британски лири, но възможните обяснения включват имоти в чужбина, сделки или спестявания и евентуално притежания в Обединеното кралство на неотчетени вътрешни спестявания или потенциална употреба в сивата икономика“, се казва в доклада на Националната сметна палата на Великобритания


Те препоръчаха на централната банка, в сътрудничество с други публични власти, да установи причината за повишеното търсене на банкноти.


Рискове от финансово изключване 
 

Докладът на Сметната палата предупреждава, че намаляващата употреба на пари в брой може да увеличи риска от финансово изключване, ако бизнесите престанат да приемат пари в брой поради нарастващи разходи, свързани с намаления им обем. 

Малко над един милион възрастни в Обединеното кралство нямат банкова сметка, се казва в доклада, позоваващ се на данни от Financial Conduct Authority. 


„Определено има връзка към по-нуждаещите се райони, които все още разчитат на пари много повече, отколкото в някои градски центрове", каза Джон пред PAC. 


В момента има пет публични органи, отговорни за администрирането или надзора на касовата система на Великобритания. Това са Банката на Англия, Министерството на финансите, Кралският монетен двор, Органът за финансово поведение и Регулаторът на платежните системи. 


През октомври от правителството на Обединеното кралство заявиха, че обмислят да предоставят на Органа за финансово поведение цялостната отговорност за системата на касовите услуги на дребно.

 Също така очертаха плановете да гарантират, че хората ще продължават да имат лесен достъп до пари.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: