Изкуствен интелект ще помага за оценяване щетите при ПТП

Изкуствен интелект ще помага за оценяване щетите при ПТП Снимка: pravatami.bg

Компютърна програма за няколко секунди ще изчисли повредите, нанесени на транспортното средство при пътното произшествие.

Немски разработчици от компанията ControlExpert създадоха уникално приложение, способно за няколко секунди да извърши пълен анализ на щетите, нанесени на транспортно средство при авария, и да направи заключение - дали ще се ремонтира, или ще заменя конкретен възел или детайл.

Освен това програмата е в състояние да предостави отчет по отношение на бъдещите разходи за възстановяване на автомобила. Същността на работата на този софтуер се основава на взаимодействието му с изкуствен интелект.

Участниците в пътнотранспортното произшествие (ПТП) съставят европротокол и качват снимки на повредените превозни средства в специално приложение. Програмата сравнява получените снимки с база, в която се съхраняват милиони варианти на повреди. Цялата процедура отнема около 10 секунди.

Според разработчиците в особено трудни ситуации към анализа на щетите ще се включват експерти. Но те ще работят много по-лесно, след като програмата вече е извършила предварителен анализ.

Компанията ControlExpert вече е получила патент за своето изобретение. Техническият ръководител на компанията Андреас Витте заяви, че е много доволен от факта, че тяхната разработка ще може да улесни и опрости взаимодействието на собствениците на автомобили със застрахователните компании.

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: