Какво очаква германската икономика при второ затваряне

Какво очаква германската икономика при второ затваряне

Оценка на действащите мерки ще се проведе след две седмици.

Канцлерът Ангела Меркел потвърди в официално заявление, че Германия налага карантина от 2 до 30 ноември. За това се споразумяха в конферентен разговор на 28 октомври премиерите на 16-те германски провинции канцлерът. 

Справката за вчерашния ден по данни на института „Роберт Кох" показва, че новозаразените за последното денонощие в страната са 16 202. Активните случаи са 131 454, 1% от тях са в сериозно или критично състояние. Общо 481 013 са германците с положителни проби за коронавируса. 

При това положение Меркел настоя за ново затваряне в опит да бъде ограничена заразата. Канцлерът потърси консенсус от премиерите на провинциите и го получи, въпреки че икономистите повториха опасенията си, че това ще бъде катастрофа за германската икономика, а собствениците на фирми предупредиха, че може да не преживеят поредното блокиране.

От понеделник в страната затварят дискотеки, барове, музеи, театри, кина, опери и концертни зали, спортни клубове и фитнес зали, ресторантите ще могат да продават храна само за вкъщи, козметични услуги и масажни студиа също трябва да излязат в принудителен отпуск, но фризьорските салони ще останат отворени. Отворени остават и училищата, и детските градини. Канцлерът Меркел добави, че първият преглед на действащите мерки ще се проведе след две седмици.

Новите ограничения предвиждат още хората да могат да излизат на обществени места само с членовете на своето домакинство и още едно домакинство. Магазините също остават отворени, но в тях ще могат да влизат само ограничен брой клиенти – по един човек на 25 квадратни метра.

 „Би било престъпно наивно да вярваме, че второто затваряне е просто повторение на първото“, пише Михаел Хютер, директор на Германския икономически институт, в бизнес изданието Handelsblatt.

Главният икономист на Commerzbank Йорг Кремер заяви пред Ройтерс, че второто блокиране ще намали растежа на БВП през последното тримесечие на годината, създавайки „значителен риск" от втора рецесия. „Много компании все още са много слаби след първоначалното блокиране“, отбеляза Кремер. „Не можете да включвате и изключвате икономиката като лампа, без да нанесете огромни щети“, категоричен беше той.

Германското федерално статистическо бюро ще публикува предварителните си данни за БВП за третото тримесечие на 30 октомври. Данните за второто тримесечие показват, че икономиката се е свила с 9,7% и правителството ревизира прогнозата си за годишен спад до 5,8% спрямо предходната прогноза, която предвиждаше спад от 6,3%.

Клеменс Фюст, президент на Института за икономически изследвания Ifo, заяви: „Не може да има икономическо възстановяване, ако пандемията не е под контрол. Не може да има конфликт между въпросите на здравеопазването и икономическата политика." Междувременно индексът на бизнес настроенията на Ifo показа, че през октомври мениджърите са много по-песимистично настроени за предстоящите месеци, отколкото през август и септември. 

„Най-голямата вреда за германската икономика идва от мощната и продължителна втора вълна от инфекции, а не от целенасочените ограничения в ежедневието“, каза Марсел Фрацхер, президент на Германския институт за икономически изследвания. „Колкото по-малко е контролът над ситуацията, толкова повече ще пострада увереността ни“, добави той. 

„Ако не вземем мерки сега, до няколко седмици се очакват по 100 смъртни случая и до 10 000 заразени на ден. Това не може да го понесем, икономиката също“, коментира финансовият министър Олаф Шолц. Той гарантира и нова финансова помощ за всички засегнати браншове. Малките и средните предприятия ще получат 75% от оборота, направен през ноември 2019 г., а големите фирми – 70%. Помощта ще възлезе на 7 до 10 милиарда евро. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: