Бил Гейтс призова да не се разчита твърде много на първите ваксини срещу COVID-19

Бил Гейтс призова да не се разчита твърде много на първите ваксини срещу COVID-19 Снимка: pixabay

Епидемиологичната ситуация в САЩ може да се влоши през следващите месеци поради неефективността на лекарствата срещу новия коронавирус.

Това заяви основателят на Microsoft Бил Гейтс, съобщи Yahoo Finance.

Според милиардера, който чрез благотворителната фондация „Бил и Мелинда Гейтс" отпусна значителни средства за създаване на препарати срещу новия патоген, коронавирусна ваксина може да се появи още през следващата година. Към днешна дата шест препарата са в етап на разработване и тестване.

Дори и в случай че от тези шест, две или три преминат процедурата за лицензиране, тяхната ефективност при предотвратяване на инфекция при хора и предаване на инфекция може да не е идеална“, подчерта той.


 В същото време Гейтс обърна внимание на това, че дори да се произведат достатъчно ваксини в света за една година, не трябва да се очаква ситуацията да се нормализира: за да се случи това, 70% от населението на света трябва да бъде ваксинирано.

Въпреки това може да е трудно да се постигне тази цел, тъй като според милиардера много хора са започнали да излагат злонамерени конспиративни теории за потенциалните ваксини.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: