Societe Generale публикува изненадваща загуба, след като коронавирусната криза се отрази пагубно на търговията й с акции

Societe Generale публикува изненадваща загуба, след като коронавирусната криза се отрази пагубно на търговията й с акции Снимка: STONetwork

Societe Generale отчете нетна загуба от 1,26 млрд. евро за второто тримесечие на годината.

Фредерик Оудеа, главният изпълнителен директор на банката, каза в понеделник (3 август), че второто тримесечие на практика е било най-лошото сред кризата с COVID-19.


Ние виждаме въздействието на кризата върху нашия бизнес с блокирането на икономиките. Това, което бих искал да подчертая, е, че всъщност видяхме отскок през юни или средата на май, започващ в средата на май, в зависимост от географиите за всички наши дейности", каза Оудеа, като добави, че „сега сме готови да се възстановим".


Френската банка направи провизии в размер на 653 млн. евро за справяне с потенциални рискове от продължаващата здравна криза. Това, което се нарича „цена на риска", сега е четири пъти по-високо от това, където беше по същото време миналата година.


Нетният доход изненада търговците със значителната загуба. Според Refinitiv анализаторите очакват загуба от 13,6 млн. за тримесечието, след като акциите потънаха около 4% в ранните сделки в понеделник. През първото тримесечие банката е загубила 326 млн. евро, а акциите й са намалели с около 58% от началото на годината.


Френската банка заяви, че ще намали разходите в бизнеса си в Global Banking and Investor Solutions с около 450 млн. евро до 2021-2023 г. Инвестиционната ръка на Societe Generale, която традиционно е силна в своя акционен бизнес, изпита трудности през второто тримесечие.


Приходите от търговията с акции отбелязаха спад с почти 80% спрямо предходната година, въпреки че фиксираният доход се увеличи с 38%. В този контекст Societe Generale заяви, че ще намали рисковия профил на собствения си капитал и кредитните продукти, като е вероятно това да се отрази на приходите между 200 и 250 млн. евро.


Френският кредитор заяви, че коефициентът му CET1, който хвърля светлина върху капиталовата му сила, се очаква да бъде между 11,5% и 12% в края на 2020 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: