26 октомври става Ден на мавруда

26 октомври става Ден на мавруда Снимка: Pixabay

Инициативата е на Българска асоциация на винените професионалисти. Първото честване на българския сорт вино ще се проведе през 2021 г.

Днес България заема 15-о място в световната класация на страните, производители на вино, което до голяма степен отговаря на действителния потенциал на българското лозарство и винопроизводство. Засадените площи с винени лозя са около 60 000 хектара, а регистрираните винопроизводители са над 260. Годишното производство на вино от регистрирани производители се движи около 140 милиона литра годишно, от които на местния пазар се реализират приблизително 90-95 млн. литра.
 
Датата на празника не е избрана случайно. Според народната традиция точно на Димитровден – 26 октомври, се спира с тежката полска работа и хората се отдават на празненства през зимния сезон. Самият мавруд, тежко и пивко вино, се консумира през този по-студен период на годината.

Денят на мавруда ще продължава поне една седмица, като за център на събитията е избран Пловдив, тъй като сортът е разпространен основно в региона. По време на празненствата се предвиждат промоции на различни марки български мавруд, винени дегустации, лекции за качеството и спецификите на виното за специалисти и любители, уикенд пакети за винен туризъм.

От мавруд се е приготвяла и прочутата Станимашка малага, с която страната ни е била известна в чужбина, благодарение на винопроизводителя 4-то поколение от Асеновград – Аристид Чорбаджака. Прочутата малага се правила само от мавруд, при това бран късно, за да е с висока захарност. Точно на Димитровден започвал Чорбаджака гроздобера. След това изсипвал маврудените чепки, но предварително почистени от изгнилите зърна. Преди края на ферментацията по усет източвал част от виното и го изпарявал. 
Получената гъста смес, подобна на петмез, добавял обратно във виното и по този начин тихата остатъчна ферментация го сгъстявала. Така виното ставало по-гъсто и по-черно. Добивало сладък вкус, а ароматът се засилвал. Тъй като технологията наподобява производството на малага в Испания, виното било наречено Станимашка малага. Гроздовият еликсир е печелил много награди от международни конкурси и изложения и прославил родното винено производство зад граница.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: