Бюджет 2021: ЗА и ПРОТИВ

Бюджет 2021: ЗА и ПРОТИВ Снимка: Freeimages.com

Критиците обвиняват правителството в предизборно харчене и липса на реформи. Финансовият министър призова опозицията да бъде обективна при разглеждането на сметките.

Предимно критични са мненията и коментарите за Бюджет 2021, откакто той стана обществено достояние през миналата седмица.  

В този дух бе и анализът на Лъчезар Богданов, главен икономист на Института за пазарна икономика (ИПИ), направен по БНР. И той, както останалите си колеги, нарече бюджета „предизборен“ и определи основните му функции като „харчене без концепция“. Той е бомба със закъснител и следващото правителство е изправено пред две драстични възможности – или да увеличава държавния дълг, или да вдига значително данъците. В бюджета няма политически заявено желание за реформи, каза още експертът. 

Тези обвинения са верни, но не би трябвало да са изненада – в предизборна година се прави предизборен бюджет и този филм в България го гледаме на всеки четири години. В този дух обяснимо е и липсващото желание за реформи – кой прави реформи в изборна година. Както се знае, те се правят веднага след изборите, когато еуфорията още не ни е напуснала.

Друга слабост на финансовия закон за догодина е, че няма акцент върху ефектите от харченето – не се търсят начини да живеем по-добре, изтъкна Богданов. Въпреки заявките на правителството за приоритети върху образование и здравеопазване, това не е видно от разчета на сметките, изтъкна икономистът. Социалните мерки са привидни, не се търсят истинските проблеми – вдигат се пари за нещо оттук-оттам и по малко, подчерта той. Според него с това няма да се намали броят на децата, живеещи в бедност.

Особено тревожно е голямото отваряне на ножицата на задлъжнялостта, алармира главният икономист на ИПИ. Към 5-милиардният дълг, поет досега, се прибавят още 800 млн. лв., както и над 4 млрд., предстоящ за 2021 г. До 2023 г. задълженията ще се увеличат с още 5 млрд., поясни Лъчезар Богданов, което оформя значителен дефицит.  

В защита на бюджета по националното радио излезе лично министърът на финансите Кирил Ананиев. Той обвини икономистите, че не са чели внимателно сметките за догодина и правят прибързани изводи и коментари. 

Ананиев нарече бюджета антипандемичен и изтъкна в своя защита огромната сума от 3,05 млрд. лв. (2,5% от БВП), предвидени за мерките против COVID-19. За бизнеса са отделени близо 600 млн. лв. пак за компенсиране пораженията от пандемията, 748 млн. са за финансиране на държавните органи за мерки срещу заразата, 640 млн. са като буфер за форсмажорни случаи. 

Ананиев изтъкна, че като се приспаднат парите специално за борба с COVID-19, на практика бюджетният дефицит пада от 3,9 на сто (колкото е заложен в разчетите) на 2,5% - едно напълно поносимо число според него.

 В бюджета се предвижда и сума от 732 млн. лв., с които държавата ще подпомогне общините с борбата им срещу пандемията. 

Финансовият министър изтъкна, че разчита на коалиционните партньори на ГЕРБ за приемането на Бюджет 2021 в парламента. Той призова експертите на опозицията да прочетат внимателно 250-те страници на основния финансов закон за 2021 г.,  да вникнат внимателно в предвидените мерки и да бъдат обективни. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: