7 неща, които не трябва да правите, ако живеете със съквартиранти

7 неща, които не трябва да правите, ако живеете със съквартиранти


Има една максима - не прави на другите това, което не искаш да правят на теб. Като човек, който е живял с известен брой хора и всъщност почти никога не е живял сам, съм подоготвила известен брой съвети, които могат да служат като опорни точки на хората, на които тепърва им предстои сблъсък със съквартирантството. Как да избегнете конфликти със съквартирантите си и да облекчите ежедневието си - можете да прочетете тук.


1. Не яжте храна на другите без тяхно разрешение

За мен е важно да установя, че макар през годините да съм имала много съквартиранти, които все са правили нещо, което не ми харесва (както със сигурност аз на тях също), повечето от тях не са били особено обидни - само леко досадни, но това е неизбежно. Имаше обаче един съквартирант, който беше толкова подъл, толкова груб, толкова отвратителен, че повечето от следващите съвети са базирани на моя кратък шестмесечен опит с него. Както времето, в което ядеше храната ми без разрешение.
Той не просто ядеше храната ми без разрешение, не е като да е липсвало нещо дребно и да съм се заблудила, да съм го изгубила. О, не. Този човек и трима негови пияни приятели опустошиха хранителните стоки и закуски, които бях закупила предишната вечер за цяла седмица напред. Всичко в хладилника и шкафовете. Разбира се, на следващия ден, когато се срещнах с него, той се извини и предложи да плати за откраднатите стоки. Но никога не го направи. 


2. Неуспешна подялба на общите консумативи в домакинството

Аз и още няколко души живяхме в едно пространство. Само двама от нас купуваха битови стоки. Лично аз нямах нищо против да купувам почистващи продукти. Приемам, че не всеки живее толкова чисто, както аз, а и не е нужно. Но когато ви свидят няколко лева за тоалетна хартия, след което използвате половината рула сами... Някакси е морално нередно. В резултат на което може да се стигне до това всеки да държи пособията си за чистене в своята стая.

3. Не пускайте хора да нощуват срещу пари

Не преотдавайте. Даже за една нощувка. Никак не е готино да имаш непознати в къщата и извън нея през всички часове на нощта. Проявете уважение към вашите съквартиранти и признайте, че може би наличието на гости непрекъснато не е особено приятно. Моето лично правило е, че хората, които не са съквартиранти, не трябва да пребивават в пространството повече от 2 седмици. 

4. Не закъснявайте непрекъснато за наема или другите плащания

Не мисля, че е необходимо уточнение защо. На никого не би му било комфортно, включително (предполагам) и на вас самите.

5. Поддържайте общото пространство чисто

Разбира се, всеки има право да поддържа стаята си така, както иска. Някои хора не са толкова спретнати, колкото други, и това си е нормално. Но ако сте направо мърляви, това става проблем за домакинството, тъй като вредителите и гризачите могат да бъдат голяма напаст. Поддържайте общите части подредени и... поне се опитайте да поддържате спалнята си и донякъде чиста.

6. Не участвайте в „развлекателни дейности" на закрито

Преди бях пушач, но никога не пушех на закрито, ако на съквартиранта ми не му харесваше. Също така - някои хора пушат трева. Аз лично предпочитам съквартирантите ми да пушат другаде, по възможност - не вкъщи.
 Ако пиете или пушите и съквартирантът ви не се чувства комфортно от това, тогава трябва да уважавате желанията му и да не се... развличате в кухнята.


7. Не взимайте назаем дрехи, без да питате

Ако е възможно - връщайте ги. Това важи и за всякакъв тип козметика - кремове, маски, четки, палитри. Ако вземате - уведомявайте, искайте разрешение. Задължително, обаче, ги връщайте.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: