11 начина да понесем живота със съквартиранти

11 начина да понесем живота със съквартиранти


Животът със съквартиранти е пестелив начин на живот и особено в икономика, в която разходите ни растат по-бързо от заплатите ни, честе се налага. Но това никак не значи, че винаги е забавно или приятно.
Всички сме чували истории на ужасите за споделяне на пространство с други хора и много от нас са изживели поне една-две такива. Независимо дали става въпрос за съквартиранта, който започва да отглежда незаконно марихуана в спалнята си, или този, който организира партита всяка седмица, това е достатъчно, за да накара дори най-пестеливия човек да се замисли сериозно за избора на живот със съквартиранти. 
(Вижте също: Избягвайте тези 7 неща, когато живеете със съквартиранти)
Дори в най-прилежните квартири понякога има жесток сблъсък на характери. Ето няколко съвета и неща, над които да помислите, преди да се впуснете в авантюрата на... съквартирантството.

1. Подбирайте внимателно

Предварително се запознайте с хората, с които се премествате, за да сте сигурни, че жизнените ви навици са съвместими. Уверете се, че ви харесва пространството и начинът, по който то се (или не се) е поддържа, защото така ще бъде и когато се нанесете!

2. Задайте всички въпроси

Независимо дали вие разпитвате бъдещ съквартирант или вие сте разпитваният, не се опитвайте да впечатлите никого. Вместо това задайте всички въпроси, за които се чудите. Отговори на въпроси като: „В колко часа ставаш?“, „По кое време си лягаш?" и „Винаги ли държиш осветлението включено?", може да направят разликата между мирните отношение със съквартиранта и тези, които са неприятни за всички.

3. Бъдете конкретни

Ако искате или имате нужда от нещо от съквартирантите си, поискайте го ясно. Лесно е да бъдете разочаровани от някой, който неволно ви събужда всяка сутрин, но ако никога не сте обяснявали, че сега работите нощна смяна, не можете наистина да обвинявате никого.
Това не означава, че съквартирантите ви могат (или трябва!) да чуят всяка ваша молба, но дори няма да можете да проведете разговор за това, ако първоначално не сте наясно със собствените си нужди.

4. Говорете за пространството

Много, много конфликти на съжителстващите хора са свързани с различни идеи по отношение на пространството. Някои хора смятат, че е нормално да влизат във всяка стая, чията врата не е заключена, докато други биха желали почукване, дори ако вратата е отворена. Повечето предполагат, че могат да оставят нещата си в споделено пространство, докато някои искат това пространство да е празно, когато не се използва. Уточнете вашите нужди и желания по отношение на пространството и помолете съквартирантите си да направят същото. Ако има конфликт, решете заедно как да продължите.

5. Направете сметките лесни

Когато всеки трябва да напише чек или да излезе с пари в брой, за да раздели всяка отделна сметка, е лесно да бъдете претоварени или да забравите да платите нещо. Вместо това, ако можете да го направите, определете един съквартирант за финансов отговорник на къщата и може би - дайте отстъпка от наема за времето и усилията, които полага. Накарайте ги да платят сметките за месеца, след това уведомете всички колко дължат. Когато всички плащат само веднъж, е по-лесно разходите да бъдат покрити.

6. Решете как да почиствате

Независимо дали разделяте почистването, така че всеки да прави нещо всяка седмица или всеки да дежури по една седмица, най-добре е да направите план, отколкото просто да предположите, че всеки ще свърши нещо. Защото... Никой няма да свърши нищо. Повечето хора ще си виреят из бъркотията, освен ако не са наясно, че е техен ред да почистят. Така че разпределете почистването - избягвайте конфликти.


7. Опознайте съквартирантите си

Прекарайте известно време в разговори със съквартирантите. Когато познавате хората като приятели, а не само като „онзи тип от другата стая", е по-лесно да живеете с тях. Разбирането какви са и защо са такива ще помогне, когато възникне различно мнение и евентуален конфликт.

8. Очаквайте конфликт

Винаги, когато хората живеят и работят заедно, е неизбежно да има някакъв конфликт. Просто така - независимо дали става дума за съквартиранти, приятели или съпруг/съпруга.
 Когато мислите за това по този начин, е по-лесно да запазите спокойствие, когато възникне конфликт, и да се справите по здравословен и зрял начин с него..

9. Бъдете инициативни

Ако нещо непредвидено се появи и внесе промяна в живота ви, уведомете съквартирантите си и ги помолете също да споделят с вас. Независимо дали това означава, че може би ще пътувате или че няма да можете да почистите мазето тази седмица, уведомяването на съквартирантите преди време ще бъде коректно и ще намали евентуалния им гняв.

10. Разберете се за храната

Храната може да бъде огромен извор на конфликти за съквартирантите. Има милион начини да се справите с това: всеки купува своя, всеки споделя, някои неща се споделят, а други не и т.н., но не просто предполагайте, че това ще бъде един точно определен начин. Разберете кое върши работа при вас.

11. Бъдете гъвкави

Повечето от нас знаят как бихме искали да правим нещата, ако имахме свой собствен дом. Когато обаче живеем със съквартиранти, това почти винаги означава, че нито един човек няма всичко, което иска. Ако знаете, че ще бъде така, че ще трябва да направите компромис - и то много компромиси! - ще бъде по-лесно да оставите някои неща да се случват, да говорите за важното за вас и да разберете как да съжителствате спокойно заедно..

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: