Кабинетът отпусна близо 10 млн. лева за ремонти на студентски общежития

Кабинетът отпусна близо 10 млн. лева за ремонти на студентски общежития Снимка: https://pixabay.com/

Правителството одобри до 9 500 000 лв. от бюджета на Министерството на образованието и науката да се изразходват за ремонт на студентски общежития на четири висши училища през 2023 година

Средствата, които днес одобри правителството, се предоставят въз основа на реално извършени разходи от висшите училища. Съгласно сроковете на сключените договори се очаква до края на годината да предявят плащания Университетът по хранителни технологии-Пловдив, Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“-София, Техническият университет-София и Университета по архитектура, строителство и геодезия-София.

Над 2 млн. лева се насочват за обучение на талантливи ученици и уроци в културни и научни институции.

Правителството одобри и 2 205 368 лв. за финансово осигуряване на дейности по две национални програми за развитие на образованието.

От тях 1 339 763 лева са за програма „Ученически олимпиади и състезания", по която се провежда допълнителна работа с ученици за подготовка за олимпиади.

В такова обучение са включени общо 7 826 ученици, с които работят 861 учители.

865 605 лв. са за създаване и провеждане на уроци в културни и научни институции в рамките на програма „България - образователни маршрути". 216 общински училища са защитили проекти за провеждане на задължителни, избираемн и факултативни учебни часове в музеи, галерии, обществени библиотеки, обсерватории, планетариуми, научни институти с цел усвояване на учебното съдържание.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: