Подово отопление? Какво е то и има ли смисъл от него?

Подово отопление? Какво е то и има ли смисъл от него?


Като собственици на жилища ние всички осъзнаваме по-добре предимствата на подово отопление в сравнение с конвенционалните отоплителни системи като радиатори, климатици, конвектори. Не е изненада, че в този момент това е един от най-ефективните начини за отопление. Въпреки че подовото отопление има малко по-големи първоначални разходи за инсталиране, след изненадващо кратко време ще видите голяма разлика в сметките си за електричество.

Поради високата си енергийна ефективност подовото отопление ще изплати бързо вашата инвестиция.

Предимства на подовото отопление


1. Ниски разходи за поддръжка
Може би една от най-популярните причини, поради които хората избират да инсталират подово отопление, е просто защото след като бъде монтирано, рядко ще се нуждае от поддръжка. Това се отнася както за електрическо, така и за водно подово отопление.
Едно от нещата, които трябва да изясним, е, че когато такова отопление се инсталира веднъж, то има BIS (Български институт за стандартизация) и стандарт на ЕС (в повечето случаи). По този начин, когато една компания изпълнява задачата да го инсталира, тя обикновено предлага поне 15 години гаранция.

2. Висока енергийна ефективност


Обикновено подовото отопление е много по-ефективно от старомодните нагреватели. Поради това е по-изгодно от гледна точка на сметките за комунални услуги.
Разумно е обаче да направите изолация на пода си, преди да започнете инсталирането на подово отопление. В същото време ефективността ще бъде увеличена. Нещо повече, това би повлияло на общaта ефективност на вашето отопление.
Когато подът се нагрява, топлината остава много по-дълго отколкото при традиционните радиатори, които се охлаждат много по-бързо след изключване, което допринася за бързо охлаждане на помещението. С подово отопление в дома и офиса ви задържате топлината много по-добре и харчите по-малко енергия, за да я запазите.
Накратко, в сравнение с други електрически или водни отоплителни системи, подовото отопление има много предимства. Всъщност електрическото подово отопление е по-евтино за инсталиране (можете да го направите дори без опит), но харчите малко повече енергия, за да получите желания комфорт, отколкото при използването на водно подово отопление.

Какъв тип система ще изберете е въпрос на личен избор. Например, когато искаме да отопляваме само една стая, сухите системи (тези, които не използват отопление с вода) са идеалното решение. Мокрите системи (тези, които загряват вода, която ни затопля) са по-ефективни, когато искаме да отопляваме цялата къща/апартамент.

3. Изключителен комфорт

В предишната точка вече споменахме някои причини, но си струва да поговорим малко повече за това, защото комфортът е на първо място. Чувствате се уютно и комфортно в собствения си дом, когато топлината идва от пода. Това е съвсем просто - температурата е постоянна във всяка отделна стая. Например един ъгъл не трябва да е по-хладен от други. Това се случва доста често при неефективни системи, които разчитат на естествената конвекция. Край на битка за място близо до радиатора!

4. Подовото отопление е по-хигиенично

Когато използваме радиатори и всякакви конвектори за отопление на дома си, подовете винаги остават по-студени, така че в стаята може да се появи влага. Това е идеално за образуването на така наречените акари от домашен прах, които живеят в домашния прах. Това се счита за една от най-честите причини за астма в световен мащаб. Когато затопляме пода си, той е твърде сух и топъл, така че те не могат да живеят и да се размножават в него. Ползите от отоплението на дома ви с подово отопление могат да бъдат поразителни в положителен аспект. Проучванията показват, че инсталирането на лъчиста електрическа система за подово отопление във вашия дом може да намали наличието на прахови акари с до 80%. В резултат на това хората, които страдат от заболявания като астма, се чувстват много по-добре. Освен това не е нужно да се притеснявате за здравето на детето си, когато то играе на пода.

5. Може да се монтира под повечето подови настилки

Противно на общественото мнение, електрическа система за подово отопление може да се монтира под повечето подови настилки. Разбира се, трябва да сте сигурни в избора си на под, така че се консултирайте с компетентни компании, които могат да изчислят за вас точната необходима мощност. Много хора разчитат на подово отопление, особено под твърди подови настилки, като плочки, мрамор, гранит и т.н., тъй като тези подови повърхности имат висока степен на задържане на топлина. Винаги обаче има настилки, под които не е ефективно, като дебели подове с висок коефициент на термично съпротивление. Тъй като тази система зависи от пода и материала, важно е да знаете, че под твърди повърхности е по-ефективно, отколкото директно под килим. Разбира се, това все още е въпрос на личен избор.

6. Гъвкавост при контрол на стайната температура

Добре е да имате вътрешен термостат във всяка отделна стая, която отоплявате, за да можете да поддържате желаната температура. Много радиатори и конвектори имат вградени термостати, които могат да се окажат доста неефективни и ненадеждни. Би било лесно да спестите пари и да поддържате правилната температура с добра система за контрол. Това е чудесно решение за хора, които обичат да контролират температурата и да поддържат уют и комфорт в дома си.

7. Оптимално решение за просторни стаи

Подовото отопление елиминира несъмнено необходимостта от нагреватели в целия ви дом и прави стая, която може да се използва за допълнително обзавеждане, или просто пространството да изглежда по-просторно и по-малко затрупано. Това наистина е една от основните причини, поради които толкова много новопостроени жилища предлагат този тип отопление.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: