Силната подкрепа на ЕЦБ

Силната подкрепа на ЕЦБ Снимка: ConstructConnect

(Седмичен пазарен коментар 21.10)


Индекси


През последната седмица основните индекси се развиваха в различни посоки.


Азия се справи добре със задържан спад от 0,9% за Nikkei. Hang Seng от своя страна спечели 1,2%, а Shanghai Composite 1,9%.


В Европа, благодарение на отскока в петък за трите водещи, CAC 40 остана стабилен, Dax спадна с 0,9%, а Footsie с 1,6% в лицето на несигурността около Брекзит. За периферните страни от еврозоната Испания загуби 1,7%, Италия 0,9%, а Португалия нарасна с 0,6%.


От другата страна на Атлантическия океан тримесечните резултати, които обикновено бяха по-високи от очакваните, бяха в по-голямата си част санкционирани, особено в банковия сектор. Dow Jones се повиши с 0,6%, S&P 500 с 0,8%, а Nasdaq 100 с 2,1%.


Стоки


Цените на суровия петрол завършиха седмицата балансирано. Възстановяването в началото на октомври се бори да бъде запазено поради постоянни заплахи за търсенето на петрол. Засилването на втората вълна на COVID-19 по света с право притеснява търговците, тъй като новите ограничителни мерки се умножават. Brent се търгува на 42,5 долара, докато WTI се търгува на малко над 40 долара за барел.


Седмицата започна лошо за златото, чиято цена падна след цифрите за инфлацията в САЩ, които не се ускоряват въпреки всички свръхспокойни мерки, предприети от Федералния резерв. Независимо от това повишената нестабилност на фондовите пазари, наказана от пандемията, позволи на златния метал да възвърне малко повече височина в края на седмицата. В резултат на това златото все още се търгува над 1900 щ.д. Среброто също загуби позиция при 24,2 долара.


Що се отнася до неблагородните метали, те се оказаха в разпръснат ред. Медта и оловото спаднаха до $ 6680 и $ 1754, докато алуминият и никелът отчитат положителни седмични показатели при $ 1824 и $ 15 350 за тон.


Пазари на акции


NextEra Energy е специализирана в производството и разпределението на електроенергия. Компанията е разделена на три основни сегмента:

- Florida Power & Light Company, която обслужва повече от 5 милиона клиенти във Флорида;

- Gulf Power Company, която обслужва приблизително 470 000 клиенти в осем окръга на Флорида;

- NextEra Energy Resources, която е производител на енергия от възобновяеми източници (вятърна и слънчева енергия) с общ капацитет 14 400 MW (30% от приходите).


Въпреки здравната криза NextEra Energy отчете 11% увеличение на печалбите за всичките си дейности през второто тримесечие на 2020 г.


Освен това, при съотношението нетен дълг към EBITDA от 4,39 пъти през 2019 г., NextEra е относително задлъжняла. Независимо от това, ако направим сравнение с основните й конкуренти (Duke Energy, Dominion Energy, Southern Company, American Electric Power), ще забележим, че средната стойност за сектора е 5,13x през същата година. От друга страна, ако разгледаме съотношението CAPEX/ CA на NextEra, с 55,8% през 2019 г., то е сред най-високите в сектора (средно 40,9%), което може да повлияе на финансовото й състояние. Следователно индустрията е силно капиталоемка.


Независимо от това NextEra се откроява широко на фондовия пазар. Докато базираната във Флорида компания регистрира латентно представяне от 23% през годината, споменатите по-горе конкуренти най-вече напредват назад. Този напредък позволи на NextEra да достигне пазарна капитализация от $ 147 милиарда, надхвърляйки стойността на традиционните супермажори като Chevron или Exxon Mobil. В същото време това явление подчертава промяната на парадигмата, на която сме свидетели днес, а именно структурно изместване на енергийните стойности към по-възобновяема енергия.


Пазар на облигации


Пазарите на облигации от еврозоната показаха класически модел на отклонение от риска. Доходността на облигацията се върна до историческия минимум от -0,61%, а на френския OAT до -0,34%. За пръв път от дълго време германската доходност е под тази на основната швейцарска облигация при -0,59%.


В Средиземноморския регион страните също се възползват от това допълнително облекчаващо движение. Италия взема назаем от 0,67%, докато Испания и Португалия се възползват от безпрецедентни условия, като финансират своите публични разходи със скорост от 0,13% за 10 години. Дори данните от еврозоната да са много оскъдни, вниманието е насочено към преговорите за Брекзит, чиито резултат остава повече от несигурен. Въпреки че и двете страни изглеждат упорити, комуникацията все още е отворена. Продължаващата сила на барометъра на пазара на облигации вероятно засега ще зависи от резултата от преговорите в Брюксел.


В САЩ Tbond се търгува на база доходност от 0,72% в очакване на изборите в САЩ и предстоящ план за стимулиране.


Forex пазар


Единната валута беше отслабена от изтичането на валутни търговци. Основният паритет EUR/USD се търгува близо до 1,173 USD, двумесечно дъно. Еврото също спадна спрямо йената до 123,5 йени (-150 базисни пункта). В контекста на избягване на риска валутите със сигурни убежища набират позиции. Японската валута и швейцарският франк натрупват седмични печалби спрямо повечето валути. Потоците са по същество еднопосочни, тъй като краткосрочните залагащи засега не се стремят да изгладят ходовете.


В Обединеното кралство лирата изпитва нестабилни движения. Британската валута се търгува на цена от 1,30 USD срещу долара и 0,90 GBP спрямо еврото, тъй като Лондон преминава към по-високо ниво на ограничения за социализация. Освен това, по време на преговорите на европейската среща на върха, ЕС и Обединеното кралство не успяха да направят ясен пробив в дискусиите относно бъдещо търговско споразумение.


В Азия юанът продължава своя поход напред към търговия на CNY 7,90 спрямо единната валута и 6,72 CNY спрямо долара.


В южното полукълбо австралийският долар спадна, след като губернаторът на RBA Лоу заяви, че централната банка се пита дали покупката на дългосрочни облигации ще помогне за стимулиране на работните места.


Икономически данни


В Китай статистиката пропусна консенсуса миналата седмица. Търговският баланс е 258B (консенсус 420B), а индексите PPI и CPI са под очакванията, съответно на -2,1% и 1,7%, докато очакванията на пазара бяха -1,9% и 1,9%.


Същото наблюдение беше направено и в Европа, въпреки липсата на новини. Промишленото производство нарасна с 0,7% в еврозоната (0,8% се очаква в сравнение с 5% през миналия месец).


В САЩ числата бяха по-смесени. Разочарованията дойдоха от седмичните регистрации на безработни при 898 000 или производствената активност в района на Ню Йорк (10,5 срещу 17 преди). Индексът на CPI и цените на вноса бяха в съответствие с очакванията (при + 0,2% и + 0,3%), докато индексът PPI се възстанови до 0,4% (консенсус 0,2%).


В петък продажбите на дребно се възстановиха с 1,9% (очаква се 0,7%), индустриалното производство спадна с 0,6% (+ 0,6% очаквано), а индексът на доверие в Мичиган достигна 81,2 (консенсус 80,2).


Тази седмица данните ще се фокусират върху данни от Китай (БВП, промишлено производство, продажби на дребно, безработица) и след това върху Бежовата книга на Фед, преди индексите за производство и услуги на Flash PMI в еврозоната и отвъд Атлантическия океан. Днес данните показват, че след 3,2% ръст през второто тримесечие китайският БВП се е ускорил до 4,9% през третото. Това е малко по-малко енергично от очакваното, но наклонът е очевидно обърнат.


Силната подкрепа на ЕЦБ


В Европа икономиката отново ще бъде задържана от политически решения, насочени към защита на здравето на населението. В САЩ ограниченията карат страната да харчи без мерки, създавайки исторически дълг.


Тези изключителни условия остават възможни благодарение на много слабата парична политика на централните банки. Поглъщането на ЕЦБ от емисии на нетен публичен дълг възлиза на 50%, като лимитите са отместени за последен път.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: